• Oupsie

    Livets toppar och dalar

    Telis skrev 2010-09-09 22:05:17 följande:
    Bra av dig! Vista är sk*t. Jag hörde ett riktigt roligt nördskämt häromdagen, muggles eller någon kanske kan uppskatta det? "The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners." 
  • Oupsie

    Jag borde nog inte, men jag kan inte låta bli...

    Jag tycker, pricipiellt, att föräldraförsäkringen borde delas upp mer, alltså fler öronmärkta dagar till varje förälder. Jag vet att det skulle drabba en del hårt men jag tror att samhället och jämställdheten hade vunnit på det i längden.

    Det är inte så att dagens system är särskilt perfekt det heller. Exempelvis tycker jag att borde vara möjligt för båda föräldrarna att plocka ut dagar samtidigt, åtminstonde under den första månaden när man kanske är ganska osäker som en helt nybliven förälder och kvinnan dessutom kan vara fysiskt medtagen av förlossning eller snitt.

    Att få ut föräldrapenning är ingen mänsklig rättighet och särskilt inte i den omfattning vi har i Sverige, då vi har världens mest generösa föräldraförsäkrning. Men i debatten låter det ibland som att delad föräldraförsäkring är att jämställa med tortyyyyyr för de svenska barnfamiljerna.

    Svenska pappor tar ut strax över 20 procent av den totala föräldraförsäkringen, 20 procent . Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker att det är ganska anmärkningsvärt. Är verkligen så många pappor totalt oumbärliga på sina arbeten? Tjänar de verkligen så mycket mer än kvinnorna att familjen måste gå från hus och hem om de delar mer lika på föräldraledigheten?

    Jag tror att en stor del av problemet ligger i andra saker. Det är inte lika socialt accepterat att pappor plockar ut föräldraledighet till exempel, och det finns fortfarande folk som hävdar att kvinnor minsann är bättre lämpade att ta hand om barn, tack vare den medfödda modersinstinkten och vår omvårdande och väna natur. Bullshit säger jag, ingen är medfött en bra förälder utan det är något man får lära sig. Även kvinnor!

    Många arbetsgivare vill inte att deras manliga anställda ska ta ut föräldraförsäkring och i de fallen tror jag faktiskt att lagstiftning skulle hjälpa. Då kan de pappor som vill vara hemma säga: "Ja, men nu är det så, att plockar jag inte ut de här dagarna så brinner de inne". Pappamånaderna har ju fått effekt för pappor tar ut fler dagar sen de infördes än innan. Men i många fall verkar arbetsgivarna ha svårt att acceptera att de vill vara hemma mer än de 60 s.k. pappa-dagarna.

    Lappis, i ert fall (slå mig inte nu) så anser jag inte problemet vara föräldraförsäkringens utformning utan attityden på din makes arbetsplats. Jag förstår att individualiserad föräldraförsäkring hade fått oehörda konsekvenser för er, jag motsäger inte det, men jag tycker inte att felet ligger i föräldraförsäkringen.

    När jag föddes gick min pappa till sin arbetsgivare och sa att han tänkte ta ut de 10 dagarna som han hade rätt till i samband med förlossningen. "Va, varför i hela friden ska du göra det? Du kommer bara att vara i vägen!" svarade hans chef. "Det är din åsikt" sa min pappa, "jag har rätt att plocka ut de dagarna och kommer att göra det". Jag tror att fler öronmärkta dagar till varje förälder hade underlättat för de pappor som har svårt att få sina arbetsgivare att acceptera att de vill vara hemma.

    Idag ser många arbetsgivare det som en risk att anställa (unga) kvinnor för de är rädda för att man ska bli gravid, och därefter föräldraledig längre, därefter gå ner i arbetstid och dessutom vara den som tar huvudansvaret för VAB. Hade män och kvinnor tagit ut ungefär lika många dagar tror jag att jämställdheten på arbetsmarknaden hade ökat. Dessutom tror jag att barnen hade fått en bättre relation till sin pappa om de var hemma längre.

    Lagar kan verka normerande, införs en lag om något trots att medborgarna inte håller med, kan opinionen förändras över tiden. Ett exempel på det är förbudet mot barnaga, vilket inte var en särskilt populärt när det infördes, "för det var väl upp till föräldrarna själva och det skulle inte staten lägga sig i" (känns argumentationen igen?) men idag tycker de flesta i Sverige att det är självklart med ett förbud mot barnaga.

    Jag tror dock inte att någon kommer att behöva vara rädd för någon förändring i föräldraförsäkringen inom de närmsta åren eftersom jag tror att Alliansen vinner valet och de är inte intresserade av att införa fler öronmärkta dagar och det verkar inte de rödgröna heller vara för den delen (ingenting de har sagt att de ska genomföra i alla fall).

    Tycker bara att det är tråkigt att debatten ofta handlar så mycket om jag och mig och i mitt fall. Det hade varit sämre för oss också om det hade införts fler öronmärkta dagar, men jag tror ändå att alla, barnen, kvinnorna och männen hade vunnit på det i det långa loppet.

    Jag är dock inte helt övertygad om att man bör tvinga alla att dela 50/50, just på grund av att kvinnan kanske behöver tid även att återhämta sig, rent fysiskt efter graviditet och förlossning/snitt samt att det kan behövas en del flexibilitet i systemet beroende på hur familjesituationen ser ut.

  • Oupsie

    Jaja, ni kanske inte blir så arga på mig, för det är nog ingen som orkar läsa .

  • Oupsie

    Lappis, visst är det så att pappor tar ut mer dagar nu än vad de gjorde för 40 år sedan, men jag tycker att det går för långsamt och jag tror att fler öronmärkta dagar till vardera förälder hade påskyndat utvecklingen.

    Naturligtvis finns det de som skulle hamna i kläm i en sådan situation, men det gör det i dagens system också.

  • Oupsie

    Telis, gud vad roligt med head hunting! Är det ett roligare jobb än de andra kanske?

    Muggles, jag hoppas inte att jag ska tycka att det är jobbigt med grannar när vi väl flyttar. Jag är ju en social person i vanliga fall så jag hoppas att mina nya tendenser till folkskygghet snart försvinner .Jag tror också att för hoan i magen så kommer det att finnas många kompisar i närheten för det är många barnfamiljer som flyttar in i området.

    Piggelin, grattis till 6 år! Ha det så trevligt .

    AM, vad märkligt att sno en handduk . Men om det är så som har spekulerats om i tråden så kanske det var lika bra att den skyldiga tog den med sig . Håller tummarna för ditt drömjobb!

    Oms, Melondoft, frågan rörde egentligen de 10 dagarna som pappan kan ta ut i samband med förlossningen. Eftersom de räknas som tillfällig föräldrapenning så får man inga pengar alls om man inte har någon sgi.

  • Oupsie

    Ha det så trevligt Vickan !


    AM, boken damp precis ner i brevinkastet . Tack så jättemycket!


    Telis, skönt att höra att någon håller med en .

  • Oupsie
    Telis skrev 2010-09-10 16:00:37 följande:
    Oupsie, kanske inte roligare men mindre pendling och mer ansvar (en j-a massa ansvar ).
    Och högre lön med det ansvaret .

    Mindre pendling är bra .

  • Oupsie

    God kväll i tråden .


    Här blir det också Lohmanders när det ska serveras bearnaise. Gott!


    Men idag har vi ätit köttgryta, resterna från igår med potatismos till. Det var också gott . Och nu funderar jag på när jag ska orka plocka fram äppelpajen som jag gjorde till efterrätt...

  • Oupsie

    Snaily, jag hade inte valt en med högblank skärm heller. Maken har det på sin lap top och jag gillar det inte.

  • Oupsie

    Top Gear är ju jättekul . Fast jag kan inte påstå att det är mitt favvoprogram.

Svar på tråden Livets toppar och dalar