• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    majjja skrev 2013-02-10 20:23:34 följande:
    chikita: vart köpte du dina formar... kollade på dessa www.kakburken.se/product_info.php ducts_id=770 men tyckte de var så låga. 
    Ja mina är lika låga.
    Jag sätter en 10 cm hög remsa av bakplåtspapper på  insidan av formen (och klipper ut och lägger i botten också).
    Dels slipper jag bröa formen för att tårtbottnarna ska släppa, och dels kan jag fylla i princip upp till kanten av formen utan att det rinner över när kakan är i ugnen sen.
    (stryk formen med lite smör så "klistrar du fast" bakplåtspappret) 
  • snowstars

    Okej, nu ska jag bjuda på tårta på lördag. Om allt vill sig väl, vill säga. Och jag tror jag har ungefär tusen frågor, men jag ska försöka få ner det viktigaste.


     


    Först och främst, någon typ av körschema. Ska jag göra bottnarna imorgon, fylla på fredag och så bara garnera på lördag? Funkar det? Kan jag lägga på sockerpastan på fredagkväll? Eller skulle jag ha bakat bottnarna redan ikväll? :P


     


    Sen: Hur kavlar man sockerpastan utan att den fastnar? I mitt kök är det smidigast att hålla till på diskbänken, där är mest utrymme. Häromdagen gjorde jag pizzabullar och fick i princip skrapa lös degen från bänken..


     


    Och visst smakar det bra med en citronmousse och en vaniljmousse? När jag fyllde år senast fyllde vi med lemoncurd och vaniljkräm, så jag vet att det smakar bra men jag skulle nog vilja att nån annan sa det :P

  • Chicita
    snowstars skrev 2013-02-20 18:33:06 följande:

    Okej, nu ska jag bjuda på tårta på lördag. Om allt vill sig väl, vill säga. Och jag tror jag har ungefär tusen frågor, men jag ska försöka få ner det viktigaste.


    Först och främst, någon typ av körschema. Ska jag göra bottnarna imorgon, fylla på fredag och så bara garnera på lördag? Funkar det? Kan jag lägga på sockerpastan på fredagkväll? Eller skulle jag ha bakat bottnarna redan ikväll? :P
    Det som bestämmer om du kan lägga på sockerpastan på fredag eller inte är vilken tid du fyller tårtan på fredag. Om du fyller den på morgonen och lägger på sockerpastan på kvällen så funkar det, men mousserna ska gärna stå över natten (dock vet ju inte moussen om det är natt eller inte när den står i kylen, den kan ju inte klockan liksom Tungan ute)

    Sen: Hur kavlar man sockerpastan utan att den fastnar? I mitt kök är det smidigast att hålla till på diskbänken, där är mest utrymme. Häromdagen gjorde jag pizzabullar och fick i princip skrapa lös degen från bänken..


    Jag har tagit en diskduk (du vet dom där som brukar komma i trepack, typ "disktrasa" i något tunnt material med hål i). Jag låter den vara ihopvikt så den typ är 4 lager tjock. Sen häller jag på ett lager potatismjöl eller majsmjöl mitt på, och knyter ihop den som ett litet knyte.
    Nu kan man "dutta" på bänken väldigt enkelt och dosera ut mjölet utan att få för mycket.
    Om jag använder mörk (färgad) SP så kör jag med kakao istället för att inte bleka ner färgen så mycket. 

    Och visst smakar det bra med en citronmousse och en vaniljmousse? När jag fyllde år senast fyllde vi med lemoncurd och vaniljkräm, så jag vet att det smakar bra men jag skulle nog vilja att nån annan sa det :P
    Ja jag gillar när man blandar sött med syrligt.
    Om jag gör en hel chokladkaka med chokladfyllning och allt alltså, så brukar jag försöka tillsätta citron eller lime på något sätt. Antingen i dekorationen (rivet citron/limeskal ovanpå) eller lite citronsaft i kaksmeten eller nåt... 

  • Principisessan

    inte egentligen tårtor men ville bara visa min work in progress-caketopper gjord i lera. Ska slipa lite på kjolen och bättra på med färg här och var. men tycker den blir rätt söt faktiskt. 




     
  • Chicita
    majjja skrev 2013-02-20 21:10:28 följande:
    inte egentligen tårtor men ville bara visa min work in progress-caketopper gjord i lera. Ska slipa lite på kjolen och bättra på med färg här och var. men tycker den blir rätt söt faktiskt.  
    Jättesöt Glad
  • snowstars
    Chicita skrev 2013-02-20 20:03:54 följande:

    Först och främst, någon typ av körschema. Ska jag göra bottnarna imorgon, fylla på fredag och så bara garnera på lördag? Funkar det? Kan jag lägga på sockerpastan på fredagkväll? Eller skulle jag ha bakat bottnarna redan ikväll? :P
    Det som bestämmer om du kan lägga på sockerpastan på fredag eller inte är vilken tid du fyller tårtan på fredag. Om du fyller den på morgonen och lägger på sockerpastan på kvällen så funkar det, men mousserna ska gärna stå över natten (dock vet ju inte moussen om det är natt eller inte när den står i kylen, den kan ju inte klockan liksom Tungan ute)


    Så mousserna ska stå ett tag innan man kan lägga på sockerpastan? Ska man spackla med smörkrämen alldeles innan man lägger på locket eller när man fyller den?
  • Chicita
    snowstars skrev 2013-02-20 21:17:12 följande:
    Så mousserna ska stå ett tag innan man kan lägga på sockerpastan? Ska man spackla med smörkrämen alldeles innan man lägger på locket eller när man fyller den?
    Mousserna behöver stå så att dom hinner "stanna" som man säger (alltså stelna). Annars pyser dom ut när du lägger på locket.
    Det händer också om mousserna blir för lösa. men då kan man fuska lite och stoppa in tårtan i frysen en halvtimme eller så Flört 
    Jag spacklar tårtan precis innan jag lägger på locket.
    Typ:
    - ut med tårtan ur kylen
    - spackla
    - kavla ut SP/ Marsipan och lägg på...
    (kavla inte ut innan du tar fram tårtan för det går fort för locket att torka på ytan och då spricker det lättare när man lägger på det. 
  • Chicita

    Just ja, jag fyller tårtorna "upp och ner" i den form jag använde för att baka bottnarna i.
    Jag lägger i gladpack så att det hänger över kanske 20 cm runt om. Sen lägger jag i det som ska vara locket på tårtan, klickar i den övre fyllningen, på med mellanbotten.
    Sen lyfter jag på gladpacken och stoppar ner tunna kartongbitar (remsor som är typ en A4 långa och 10-13 cm höga) mellan gladpacken och kakformen så att man får en högre kant.
    Sen (efter att ha rättat till gladpacken) klickar jag i den sista fyllningen, lägger på den understa botten och viker runt gladpacken så att den täcker botten.
    Sen åker allt in i kylen över natten (eller över dagen).
    Då brukar man kunna få relativt släta sidor som bara behöver en lätt skrapning innan man brer på smörkrämen Glad 

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm