• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    Emmalinnea skrev 2013-03-12 10:07:16 följande:
    Såklart smaken är som baken  
    Själv tycker jag sp smakar så konstgjort även dom med smak speciellt Wiltons egna choklad sp.
    Älskar dekorfondant Visste inte ens vad det var innan många bakbloggare började skriva att det var deras favorit så man var ju tvungen att pröva  
    Vi borde skriva upp alla märken på sp,marsipan osv för att se vilka som alla använder och  tycker godast! Det kanske dyker upp en ny sort man aldrig prövat eller de bästa recepten på marsipan och sådant?

    Angående detta med band runt tårtan så har det aldrig varit ett problem för mig, bandet tar man bort innan man börjar skära i tårtan men även om man inte gör det så trycks det bara ner ju mer man skär i tårtan så det är inga problem det heller. Men jag tycker faktiskt också att pärlband är jättefint! Använde det på min dotters doptårtor
    Tja nu var det ju inte själva problemet med att skära tårtan jag tog upp i första hand Flört
    Utan att ett tygband med massa tårtkladd på mitt i den halvskurna tårtan inte ser så aptitligt ut.
    Men att det kan bli problem att skära och lyfta bitar om dom inte tar bort bandet är faktiskt ett problem också.
    Bara för att det funkar för vissa så betyder det inte att det funkar för alla.
    Det räcker med att en person får med bandet på spaden under sin tårtbit utan att märka det - för att hela tårtan ska åka i golvet.
    Det är jättesnyggt med sidenband på tårtan.
    Men då är det bra om man har någon som finns med och plockar bort banden vartefter man tar av tårtorna för alla tänker inte på det och det kan gå åt skogen.
    Jag säger inte att det alltid gör det, men jag skulle inte chansat på mitt eget bröllop i alla fall Flört

    Jag har gjort en tårta med sidenband, och det är nog en av dom bröllopstårtor jag är mest nöjd med av alla jag gjort. Men dom hade någon som stod och skar upp tårtan till gästerna, så där var det aldrig något problem. Glad

    Jag kollade på den där sidan med dekorfondant och det verkar vara den enda sida som säljer det också.
    Jag drar alltid öronen åt mig när det är massor med stavfel och man verkar ha använt google translate för att översätta. Det känns inte så seriöst då liksom.

    Alla äter inte marsipanen heller, och jag skulle nog säga att minst 50% brukar lämna en stor del av överdraget (oavsett vad det är gjort av).
    Om man vill ha lite koll på vad man har på sin tårta och vill undvika E-ämnen i så lång utsträckning som möjligt så kan man alltid göra egen sockerpasta.
    Här finns ett rätt enkelt recept (som jag inte provat själv än i och för sig)
    johannastartor.se/sockerpasta/

    Det jag vill få fram är att det finns för och nackdelar med allt. Att sätta ett band på tårtan är inte en universallösning (säger inte att just du säger det, men det är många andra som gör det).
    Och om inte basen under bandet är riktigt jämn och slät så kan bandet också förstärka det genom att inte ligga slätt emot, utan bubbla sig. Så det kan till och med se värre ut med bandet som skulle dölja att man inte fick till överdraget ordentligt.
    Det finns alternativ i alla steg när man gör en tårta. Olika överdrag att täcka tårtorna med (ta det som ni själva tycker smakar gott, för alla kommer ändå inte att äta upp allt). Man kan välja olika tekniker för att dölja saker som inte blev perfekta. Och ibland är det bättre att spritsa en bård längs basen på tårtan än att sätta på ett band eller göra en pärlbård.
    För att få den snyggaste och bästa tårtan så behöver man vara flexibel och kunna ändra sig angående vissa saker i farten så att säga. Glad 
    Ibland blir det inte som man tänkt, och då får man anpassa sig...

    Att alltid spackla med smörkräm håller jag med om. 
    Spackla hellre i onödan än att stå där med en svettig tårta sen som har små sockerpölar runt basen... Flört
  • ThereseV

    Nu har jag provbakat lite till efterrättsbordet, och ja, kan säga att jag stryker bakselser från listan..Det får bli hela tårtor istället. Odekrerade och i fel form på bilden, så det kan ju bli sött när det är rätt, men herregud vilket jobb! Jag tycker helt plötsligt väldigt synd om konditoriet som ska göra bakelser till oss och inte vanlig bröllopstårta...



    Provade att baka makroner för första gången också haha. Det var..intressant. 
    Någon som är haj på det här inne och kan berätta varför dom blir såhär (alla bilderna är från samma sats och t.o.m samma plåt och jag har inte satt ihop och fyllt dom än..) Varför dom är lite brända vet jag ju, men formen? Extremt osammarbetsvilliga kakor det där..



    Dom som ändå blev ok och på något sätt iaf ser ut att kunna vara en makron reste sig snett, vad sjutton gör man för att det inte ska bli så? 


     
  • Chicita
    ThereseV skrev 2013-03-20 15:35:27 följande:
    Nu har jag provbakat lite till efterrättsbordet, och ja, kan säga att jag stryker bakselser från listan..Det får bli hela tårtor istället. Odekrerade och i fel form på bilden, så det kan ju bli sött när det är rätt, men herregud vilket jobb! Jag tycker helt plötsligt väldigt synd om konditoriet som ska göra bakelser till oss och inte vanlig bröllopstårta...
    Provade att baka makroner för första gången också haha. Det var..intressant. 
    Någon som är haj på det här inne och kan berätta varför dom blir såhär (alla bilderna är från samma sats och t.o.m samma plåt och jag har inte satt ihop och fyllt dom än..) Varför dom är lite brända vet jag ju, men formen? Extremt osammarbetsvilliga kakor det där..
    Dom som ändå blev ok och på något sätt iaf ser ut att kunna vara en makron reste sig snett, vad sjutton gör man för att det inte ska bli så? 
    Ja nu vet du också varför småbakelser oftast är dyrare än hela tårtor Flört

    Jag har inte ens ätit macarons så jag kan tyvärr inte svara dig där. Men jag hoppas att någon annan vet.
    Det jag skulle kunna tänka mig är att du kanske har fått fett i marängsmeten. Använd en metallskål när du vispar äggvitorna och var jättenoga med att torka ur både skål och visp med papper först så att det inte finns några spår av fett kvar. 
  • ThereseV
    Chicita skrev 2013-03-20 20:42:27 följande:
    Ja nu vet du också varför småbakelser oftast är dyrare än hela tårtor Flört

    Jag har inte ens ätit macarons så jag kan tyvärr inte svara dig där. Men jag hoppas att någon annan vet.
    Det jag skulle kunna tänka mig är att du kanske har fått fett i marängsmeten. Använd en metallskål när du vispar äggvitorna och var jättenoga med att torka ur både skål och visp med papper först så att det inte finns några spår av fett kvar. 
    Ja, fast i vårt fall så skiljde det inte så mkt mellan tårtan och bakselserna..inte så mkt som jag kan tycka att det borde göra.. Dom hade aldrig gjort minitårtor/bakelser innan, så dom beräknade priset utefter vad vi ville ha, så jag hoppas att dom inte har missbedömt det och vi får en prischock när dom probakat :O  

     Jag bakar alltid maräng i metallskål och är supernoga med att tvätta ur och torka, så det borde inte blivit fel där. Jag kör med ren äggvita, så det kan inte ha kommit in äggula i det heller. Men man kan ju aldrig veta helt säkert.
    Tycker också att det är lite märkligt att dom blev så himla olika också. 
    Får hoppas på att det är någon här inne som brukar baka det:)
  • Chicita
    ThereseV skrev 2013-03-20 20:51:42 följande:
    Ja, fast i vårt fall så skiljde det inte så mkt mellan tårtan och bakselserna..inte så mkt som jag kan tycka att det borde göra.. Dom hade aldrig gjort minitårtor/bakelser innan, så dom beräknade priset utefter vad vi ville ha, så jag hoppas att dom inte har missbedömt det och vi får en prischock när dom probakat :O  

     Jag bakar alltid maräng i metallskål och är supernoga med att tvätta ur och torka, så det borde inte blivit fel där. Jag kör med ren äggvita, så det kan inte ha kommit in äggula i det heller. Men man kan ju aldrig veta helt säkert.
    Tycker också att det är lite märkligt att dom blev så himla olika också. 
    Får hoppas på att det är någon här inne som brukar baka det:)
    Jag menade mest att du vet vilket arbete som ligger bakom... Glad

    Ja då kan det ju inte vara det som är problemet...
    Hoppas någon vet svaret... 
  • Pyttis

    tänkte be om lite hjälp. min lillebror har gått o utbildat sig till konditor nu, o är jätteduktig, så han ska göra våra tårtor i sommar. men jag vet inte vad jag vill ha riktigt, har en difusbild i huvudet men inte mycket mer. o har pratat med honom massor om tipps, men nu har han tröttnat lite på sin omständiga syster som inte förstår vad han prarar om och ändrar sig hela tiden haha o sa åt mig att vi skulle prata mer när jag faktist kommit fram till nåt. syskonkärlek ni vet ;)

    så tänkte be er  om hjälp så han inte får rycket på allt mitt bröllopsprat

    vad ska vi ha för tårta?
    sambon tål inte choklad
    jag är tål inte mandel, valnötter, ananas
    ska vara enkla "envåningars"
    vi är vegetarianer så inget animaliskt gelatin eller liknande
    vill att de ska se ganska enkla ut, är dålig på att förklara, men sommriga så där snyggt "operfekta" om ni fattar vad jag tänker på, inte en helt slät med S.P. utan mer rustik. gud vad jag svamlar (fattar jag bror blir trott på mig haha)
    någon som har någon tanke? skulle uppskattas!!

  • Chicita
    Pyttis skrev 2013-03-21 08:25:23 följande:
    tänkte be om lite hjälp. min lillebror har gått o utbildat sig till konditor nu, o är jätteduktig, så han ska göra våra tårtor i sommar. men jag vet inte vad jag vill ha riktigt, har en difusbild i huvudet men inte mycket mer. o har pratat med honom massor om tipps, men nu har han tröttnat lite på sin omständiga syster som inte förstår vad han prarar om och ändrar sig hela tiden haha o sa åt mig att vi skulle prata mer när jag faktist kommit fram till nåt. syskonkärlek ni vet ;)

    så tänkte be er  om hjälp så han inte får rycket på allt mitt bröllopsprat

    vad ska vi ha för tårta?
    sambon tål inte choklad
    jag är tål inte mandel, valnötter, ananas
    ska vara enkla "envåningars"
    vi är vegetarianer så inget animaliskt gelatin eller liknande
    vill att de ska se ganska enkla ut, är dålig på att förklara, men sommriga så där snyggt "operfekta" om ni fattar vad jag tänker på, inte en helt slät med S.P. utan mer rustik. gud vad jag svamlar (fattar jag bror blir trott på mig haha)
    någon som har någon tanke? skulle uppskattas!!
    Varför låter du inte brorsan få fria händer? Glad
    Googla: Midsommartårta
    Där kan du nog hitta somriga tårtor som du gillar utseendet på.
    Ge honom ett par inspirationsbilder och så får han sköta resten själv med utgång från allergier.
    När det gäller gelatin så kan han använda agar agar istället om han vill göra någon mousse. Det är växtbaserat Glad 

    Ge honom en lista på vad som absolut inte får finnas i tårtan (allergier alltså) och så inspirationsbilder...
    Sen fixar han den bästa tårta han kan utifrån era önskemål helt enkelt... 
  • Pyttis
    Chicita skrev 2013-03-21 10:28:16 följande:
    Varför låter du inte brorsan få fria händer? Glad
    Googla: Midsommartårta
    Där kan du nog hitta somriga tårtor som du gillar utseendet på.
    Ge honom ett par inspirationsbilder och så får han sköta resten själv med utgång från allergier.
    När det gäller gelatin så kan han använda agar agar istället om han vill göra någon mousse. Det är växtbaserat Glad 

    Ge honom en lista på vad som absolut inte får finnas i tårtan (allergier alltså) och så inspirationsbilder...
    Sen fixar han den bästa tårta han kan utifrån era önskemål helt enkelt... 
    skulle jag absolut kunna göra, men han bad mig hittapå nåt förslag eller nån smak eller vad man ska säga att utgå ifrån :) men googla midsommar tårta ska jag göra! tackar för tips!
  • Chicita
    Pyttis skrev 2013-03-21 10:49:49 följande:
    skulle jag absolut kunna göra, men han bad mig hittapå nåt förslag eller nån smak eller vad man ska säga att utgå ifrån :) men googla midsommar tårta ska jag göra! tackar för tips!
    Jag skulle tippa på att det är för att han är nervös. 
    Han vill inte stå där och riskera att ni inte gillade smakerna på tårtan sen.
    Jag kan känna samma sak nämligen om någon vill att jag bara "ska göra en god tårta"... Vad är gott för dig exempelvis...

    Men om du säger att du vill ha en söt, syrlig, fräsch eller annan smakriktning på tårtan så borde det hjälpa honom.
    Och sen lugna honom med att du litar på honom och att tårtan väl är viktig. Men att du kommer att bli gift även om han valde citron istället för hallon liksom Flört 
  • Pyttis
    Chicita skrev 2013-03-21 10:53:21 följande:
    Jag skulle tippa på att det är för att han är nervös. 
    Han vill inte stå där och riskera att ni inte gillade smakerna på tårtan sen.
    Jag kan känna samma sak nämligen om någon vill att jag bara "ska göra en god tårta"... Vad är gott för dig exempelvis...

    Men om du säger att du vill ha en söt, syrlig, fräsch eller annan smakriktning på tårtan så borde det hjälpa honom.
    Och sen lugna honom med att du litar på honom och att tårtan väl är viktig. Men att du kommer att bli gift även om han valde citron istället för hallon liksom Flört 
    jo o det är han är ju första han gör utanför skolan med som är så stort (120 pers) så förstår att det är lite nervöst.
    haha, ja men precis, det är kanske lättast för han iaf, vill ju hjälpa honom men kanske inte ska lägga mig i för mycket, ska nog göra som du säger. blir nog o ringa bror idag o ta o säga det till honom :)
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm