• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    Pyttis skrev 2013-03-21 11:04:55 följande:
    jo o det är han är ju första han gör utanför skolan med som är så stort (120 pers) så förstår att det är lite nervöst.
    haha, ja men precis, det är kanske lättast för han iaf, vill ju hjälpa honom men kanske inte ska lägga mig i för mycket, ska nog göra som du säger. blir nog o ringa bror idag o ta o säga det till honom :)
    Ibland är det värre när någon ska detaljstyra...
    Såna här bottnar, den här fyllningen och den fyllningen och så ska den se ut exakt så här...
    För då måste man ju leva upp till förväntningarna.

    Men samtidigt så är det jättenervöst när någon säger "jag litar på dig, gör en tårta som passar mig bara"...
    öööhm jaha men tycker du verkligen om hallon? *typ*
    Den senaste tårtan jag gjorde (bild här i tråden någon sida tillbaks tror jag) var en sån...
    En fd jobbarkompis, eller rättare sagt hon jobbade i restaurangen / pubben och jag jobbade på hotellet. Vi hade två olika arbetsgivare men jobbade under samma tak... Hon ville ha en tårta till hennes trettioårsdag.
    Den fick inte vara orange eller gul och den skulle spegla henne. Var inte så viktigt med smakerna...

    Jaha???
    -Ok... blir hallonmousse och mörk chokladmousse bra?
    - Nä inte mörk choklad, hellre vit...
    (men tårtan fick inte vara för söt... och vit chokladmousse blir väldigt söt)
    - Ska tårtan spegla dig som person eller dig i ditt yrkesverksamma liv?
    - Lite av båda kanske...
    - Jaha men hur är du som person privat då?
    - Vet inte... inget speciellt kanske?
    - Är du tjejig?
    - Nää inte särskilt...
    - Är du mer grabbig då? Gillar bilar, hockey och sånt?
    - Nää inte det heller...

    *suck*
    Det slutade med limemousse och hallonmousse med vit chokladsmörkräm och sockerkaksbottnar.
    Sen ett lila marmorerat överdrag, siffran 30 gjord av hästskor (hon har häst). Ett set med "rullade" bestick och så spetsdukar svepta om varje våning på tårtan...
    Och den blev perfekt sa hon...

    Så du ser... ibland vet man kanske inte själv vad man vill ha. Och då är man bara nöjd och glad för det man får även om det kanske inte var vad man hade i huvudet Glad

    Jag tror att i ert fall så kan det hjälpa brorsan om du säger att det är han som är experten. Ni talar om vad ni inte vill ha. Och ger lite inspiration för utseendet. Men att sen hade det varit skönt för er att kunna få släppa tanken på tårtan och överlämna det i hans kompetenta händer och att ni blir glada för vad det än blir Glad
     
  • Cakemaker


     
    Men gud så där blir mina också! =O Trodde jag va ensam om att lyckas få sneda macarons! :D En konditor jag frågade om det sa att det kan bero på att värmen i ugnen är ojämnt fördelad eller att spisen lutar lite lite åt ena hållet. Annars visste hon inte varför det blev så. Jag blir tokig! Det är ju inte svåra att göra egentligen men när dom blir så där kan man ju nästan inte använda dom...=/
  • ThereseV
    Cakemaker skrev 2013-03-21 14:27:24 följande:
    Men gud så där blir mina också! =O Trodde jag va ensam om att lyckas få sneda macarons! :D En konditor jag frågade om det sa att det kan bero på att värmen i ugnen är ojämnt fördelad eller att spisen lutar lite lite åt ena hållet. Annars visste hon inte varför det blev så. Jag blir tokig! Det är ju inte svåra att göra egentligen men när dom blir så där kan man ju nästan inte använda dom...=/
    Åh, det kanske är så lätt att det faktiskt är ugnen som är problemet! Nu hoppas jag nästan att den är sned så jag kan testa igen:P Efter att ha rätat upp den alltså:P  Det med värmen låter inte helt otroligt heller, eftersom det var dom två yttersta raderna som blev sådär riktigt illa.. Dags att köpa ny ugn då kanske=/ 
  • ThereseV

    Jag delade den där teorin med min sambo nu när han kom hem och bad honom mäta och det första han sa var att inte behövde det för han visste att ugnen var sned (antagligen både åt sidan och framåt) Kul att han sa det innan jag började baka haha. Så nu ska jag räta upp den och testa igen snart och se om det blir bättre :P 

  • Camilla01
    Chicita skrev 2011-12-17 16:30:32 följande:
    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


    Chicita skrev 2011-12-17 16:30:32 följande:
    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört

    Jag har en fråga till dig och alla andra som är så duktiga. Hur gör man när man som du här i bilden har två tårtor ovan på varandra alltså en våningstårta utan mellan pellare. Gör man klart den understa tårtan med lock och allt? och hur lyckas man att inte kladaner den understa. Hade tänkt använda marsipanlock, Det är en gluten och mjölkfri tårta är det något extra och tänka på då. 
    Är väldigt tacksam för svar- 


  • Chicita
    Camilla01 skrev 2013-03-21 19:28:23 följande:
    Jag har en fråga till dig och alla andra som är så duktiga. Hur gör man när man som du här i bilden har två tårtor ovan på varandra alltså en våningstårta utan mellan pellare. Gör man klart den understa tårtan med lock och allt? och hur lyckas man att inte kladaner den understa. Hade tänkt använda marsipanlock, Det är en gluten och mjölkfri tårta är det något extra och tänka på då. 
    Är väldigt tacksam för svar- 
    Chicita skrev 2011-12-17 16:30:32 följande:
    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört

    Jag har en fråga till dig och alla andra som är så duktiga. Hur gör man när man som du här i bilden har två tårtor ovan på varandra alltså en våningstårta utan mellan pellare. Gör man klart den understa tårtan med lock och allt? och hur lyckas man att inte kladaner den understa. Hade tänkt använda marsipanlock, Det är en gluten och mjölkfri tårta är det något extra och tänka på då. 
    Är väldigt tacksam för svar- 


    Jag gör klart båda tårtorna. Dom står på varsitt engångs-pappersfat för tårtor (det går att köpa på alla tårtsidor).
    Sen sätter jag i pinnar (typ blompinnar eller rör i plast som är avsedda för tårtor) i den undre tårtan. Jag brukar spritsa på en liten klick kristyr och sen ställer jag dit den övre tårtan.
    Om jag inte sätter kristyr under så gör jag någon sorts bård som liksom "låser fast" den övre tårtan på den undre.

    Du kan nog inte täcka den övre tårtan efter att ha ställt den på den undre. För då kommer du ha kladd överallt sen Flört 

    Det enda man måste tänka på (oavsett om den är gluten, mölkfri, äggfri eller inte allergianpassad alls) är att innehållet måste vara så kallat skär-fast.
    Det betyder att när man skär en bit så får inte fyllningen vilja läcka ut i den tomma öppningen efter biten som är borttagen.
    Och sen är det bra om man fodrar tårtlocken. Antingen genom att pensla lockets insida med smält smör eller olja innan man lägger det på tårtan.
    Eller genom att göra en smörkräm och spackla tårtan med innan man lägger på locket. Annars kan det (om man har otur) att börja läcka från tårtlocket. Fyllningen som kommer i kontakt med marsipanen eller sockerpastan kan nämligen göra att sockret i locket börjar smälta och det ser ut som om tårtan svettas.
    Marsipan är inte lika känslig som sockerpasta. Men ändå... 
  • Camilla01
    Chicita skrev 2013-03-21 20:50:49 följande:
    Jag gör klart båda tårtorna. Dom står på varsitt engångs-pappersfat för tårtor (det går att köpa på alla tårtsidor).
    Sen sätter jag i pinnar (typ blompinnar eller rör i plast som är avsedda för tårtor) i den undre tårtan. Jag brukar spritsa på en liten klick kristyr och sen ställer jag dit den övre tårtan.
    Om jag inte sätter kristyr under så gör jag någon sorts bård som liksom "låser fast" den övre tårtan på den undre.

    Du kan nog inte täcka den övre tårtan efter att ha ställt den på den undre. För då kommer du ha kladd överallt sen Flört 

    Det enda man måste tänka på (oavsett om den är gluten, mölkfri, äggfri eller inte allergianpassad alls) är att innehållet måste vara så kallat skär-fast.
    Det betyder att när man skär en bit så får inte fyllningen vilja läcka ut i den tomma öppningen efter biten som är borttagen.
    Och sen är det bra om man fodrar tårtlocken. Antingen genom att pensla lockets insida med smält smör eller olja innan man lägger det på tårtan.
    Eller genom att göra en smörkräm och spackla tårtan med innan man lägger på locket. Annars kan det (om man har otur) att börja läcka från tårtlocket. Fyllningen som kommer i kontakt med marsipanen eller sockerpastan kan nämligen göra att sockret i locket börjar smälta och det ser ut som om tårtan svettas.
    Marsipan är inte lika känslig som sockerpasta. Men ändå... 
    Tack snälla för svaret. Jag är nog lite trög för jag förstod inte helt med engångspappfatet ska man alltså ha den kvar.. Man sätter den på den andra tårtan eller. Förlåt men som sagt jag är nog lite trög
    Tacksam för all hjälp.
  • Moignon

    Jag har tänkt baka bröllopstårta/or med viss hjälp av mamma som åtminstone får sköta täckning och dekorering. Vill absolut inte ha sugarpaste eftersom jag tycker det är alldeles för sött, på samma sätt som jag inte är något fan av marsipan. Sen har vi tänkt göra något med choklad och bär och dessutom mjölkfritt till stor del. Alltså går moussetårtor bort även om vi fick en fantastisk sådan förra året på ett bröllop. Bakade för ett tag sen brownies med färskost och hallon vilket var en riktig hit! Tänkte täcka med vit citronfluffig frosting som jag hittat recept på hos sockerrus.se. Lägga färska bär ovanpå. Vad tror ni? Vi har räknat på ca 70 personer och behöver därför ganska många tårtor eftersom vi ska göra i standardspringform. Men tror vi kan få till det på ett bra sätt.

  • Chicita
    Camilla01 skrev 2013-03-22 07:03:22 följande:
    Tack snälla för svaret. Jag är nog lite trög för jag förstod inte helt med engångspappfatet ska man alltså ha den kvar.. Man sätter den på den andra tårtan eller. Förlåt men som sagt jag är nog lite trög
    Tacksam för all hjälp.
    Ja, tårtfatet ska vara kvar. Annars finns det ju inget som hindrar den tårtan att liksom sjunka igenom tårtan under.
    Om du sätter pinnar i den undre tårtan som ska hålla upp den övre tårtan och sen är det bara en mjuk tårtbotten mot pinnarna så hjälper ju faktiskt inte pinnarna till något alls. 
    Den övre tårtan kan ju sjunka ner över pinnarna...

    Om det är ett tårtfat i papp däremellan så kommer ju pinnarna att bära upp fatet och därmed tårtan
  • Chicita
    Moignon skrev 2013-03-22 08:21:33 följande:
    Jag har tänkt baka bröllopstårta/or med viss hjälp av mamma som åtminstone får sköta täckning och dekorering. Vill absolut inte ha sugarpaste eftersom jag tycker det är alldeles för sött, på samma sätt som jag inte är något fan av marsipan. Sen har vi tänkt göra något med choklad och bär och dessutom mjölkfritt till stor del. Alltså går moussetårtor bort även om vi fick en fantastisk sådan förra året på ett bröllop. Bakade för ett tag sen brownies med färskost och hallon vilket var en riktig hit! Tänkte täcka med vit citronfluffig frosting som jag hittat recept på hos sockerrus.se. Lägga färska bär ovanpå. Vad tror ni? Vi har räknat på ca 70 personer och behöver därför ganska många tårtor eftersom vi ska göra i standardspringform. Men tror vi kan få till det på ett bra sätt.
    Varför kan ni inte ha moussetårtor?
    Ni kan spackla fyllningen utanpå moussen eller spritsa den.

    Vår bröllopstårta hade sockerkaksbottnar (två choklad och två vanilj) och däremellan chokladmousse, hallonmousse och vit chokladmousse.
    Den vita moussen blev lite för lös och pyste bara ut när jag försökte lägga på sockerpastan. Så jag fick spritsa på grädde istället för det var vad jag hade hemma sådär i sista minuten kvällen innan bröllopet.

    Det går också att göra en sorts "pasta" på mörk choklad, kakao, florsocker och sirap. Men jag har inget recept.
    Du borde kunna hitta om du googlar på typ "täcka tårtor med choklad" eller nåt Glad 

    Och nu menar jag inte att din tanke med tårtor är fel, jag vill bara ge dig lite andra alternativ Glad 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm