• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    IidaF skrev 2013-03-25 22:32:53 följande:
    Åh kul :D Detta är de sista jag gjorde. 
    Drömmer om att försöka göra en egen bröllopstårta när det är dags. 
    Jättefin Skrattande
    Jag gjorde min egen bröllopstårta.
    Nu gjorde jag i och för sig massa andra saker också. Och det gjorde att när tårtan inte ville som jag ville så blev jag sjukt stressad och det kändes som om jag bara ville slänga hela "skiten" i väggen.
    Jag bröt nästan ihop pga tårtan.

    Så ett stort råd är - Se till att du inte har massa andra "att göra-saker" innan bröllopet om du ska göra din egen tårta.
    Dekorera lokal, duka osv osv... Sånt är bra om andra kan göra då så att du har tid med tårtan och inte behöver stå mitt i natten kvällen innan bröllopet Tungan ute 
  • Chicita
    lurigmumin skrev 2013-03-26 20:38:10 följande:
    Jag har en liten fundering...  Om man vill täcka en staplad tårta men gärna slippa  marsipan eller sockerpasta, vad skulle ni göra? Har sett staplade tårtor täckta med marängsmörkräm. Hur kenpigt är det trot ni?
    Har ännu inte finslipat min teknik på att täcka med sockerpasta. Tror jag måste ha nåt bättre märke, vad brukar ni ha?
    Jag har nog använt alla märken på marknaden som jag har hittat. jag köper det som dom har på det ställe jag handlar på just den gången. Och jag har inte fått så stora skillnader i resultat.
    Däremot fick jag ett enormt genombrott i min teknik att täcka tårtor när jag köpte DVD'n som jag pratar om i TS (klicka på länken i Gunilla Wall's namn).
    Det var en sån där riktig aha-upplevelse Solig 

    Jag har inte lyckats med marängsmörkräm än... men jag har inte haft någon ordentlig assistent heller innan och inte haft någon möjlighet att prova nu efter att jag fick hem min fina assistent.
    Det finns många olika recept på marängsmörkräm. Gör mindre satser och testa hemma först så du hittar en som funkar för dig (den är sjukt god i alla fall måste jag ju säga Drömmer )
  • IidaF
    Chicita skrev 2013-03-26 21:22:51 följande:
    Jättefin Skrattande
    Jag gjorde min egen bröllopstårta.
    Nu gjorde jag i och för sig massa andra saker också. Och det gjorde att när tårtan inte ville som jag ville så blev jag sjukt stressad och det kändes som om jag bara ville slänga hela "skiten" i väggen.
    Jag bröt nästan ihop pga tårtan.

    Så ett stort råd är - Se till att du inte har massa andra "att göra-saker" innan bröllopet om du ska göra din egen tårta.
    Dekorera lokal, duka osv osv... Sånt är bra om andra kan göra då så att du har tid med tårtan och inte behöver stå mitt i natten kvällen innan bröllopet Tungan ute 
    Tack så mycket :D

    Nej, i mina drömmar så har jag folk som hjälper mig med sådant också :P haha! 
    Vill ju kunna göra tårtan i lugn och ro utan panik (lätt att säga innan, kommer troligtvis bli panik ändå).
    Vad hade du för tårta? smak? våningstårta? flera olika?
    Och hur lång tid tog det för dig ungefär? 

    Jag slängde ihop en "bröllopstårta" snabbt en kväll när jag fick veta att mina jobbarkompisar gift sig i smyg för att ta med till jobbet. La inte ner särsklit mycket tid på den men kan ju slänga med den eftersom det var en bröllopstårta. :)
  • IidaF

    Glömde bilden! :P

    Som sagt, inte mycket tid. 
    Räknar med att kunna göra en "riktigt" bröllopstårta betydligt finare och lite mer avancerad när det är dags:P


  • IidaF

    Lägger med den också när jag ändå håller på.
    Ska föreställa ett Star Wars skepp. :)


  • Chicita
    IidaF skrev 2013-03-26 23:10:13 följande:
    Tack så mycket :D

    Nej, i mina drömmar så har jag folk som hjälper mig med sådant också :P haha! 
    Vill ju kunna göra tårtan i lugn och ro utan panik (lätt att säga innan, kommer troligtvis bli panik ändå).
    Vad hade du för tårta? smak? våningstårta? flera olika?
    Och hur lång tid tog det för dig ungefär? 

    Jag slängde ihop en "bröllopstårta" snabbt en kväll när jag fick veta att mina jobbarkompisar gift sig i smyg för att ta med till jobbet. La inte ner särsklit mycket tid på den men kan ju slänga med den eftersom det var en bröllopstårta. :)
    Våningstårta... 4 våningar Glad
    Amerikansk "staplad" modell.

    Smak (längst ner är botten)
    Sockerkaksbotten
    Vit chokladmousse
    Sockerkaksbotten
    Hallonmousse med färska hallon
    Mörk chokladsockerkaksbotten med chokladbitar 
    Mörk chokladmousse med chokladcrisp
    Mörk chokladsockerkaksbotten med chokladbitar 

     Jag brukar lägga ca 4 dagar (inte 8 timmar varje dag dock, men beroende på hur avancerade dekorationerna ska vara så kan det ändå bli runt 30 timmar eller mer) på bröllopstårtorna

    Jag har gjort flera bröllopstårtor. Min är den enda jag har misslyckats med. Men det är väl antagligen för att jag var stressad och lite pressad på tid och kanske tog någon genväg någonstans.
    Bild på vår tårta finns i artikeln om vårt medeltidsbröllop här på BT...
  • IidaF
    Chicita skrev 2013-03-26 23:15:57 följande:
    Våningstårta... 4 våningar Glad
    Amerikansk "staplad" modell.

    Smak (längst ner är botten)
    Sockerkaksbotten
    Vit chokladmousse
    Sockerkaksbotten
    Hallonmousse med färska hallon
    Mörk chokladsockerkaksbotten med chokladbitar 
    Mörk chokladmousse med chokladcrisp
    Mörk chokladsockerkaksbotten med chokladbitar 

     Jag brukar lägga ca 4 dagar (inte 8 timmar varje dag dock, men beroende på hur avancerade dekorationerna ska vara så kan det ändå bli runt 30 timmar eller mer) på bröllopstårtorna

    Jag har gjort flera bröllopstårtor. Min är den enda jag har misslyckats med. Men det är väl antagligen för att jag var stressad och lite pressad på tid och kanske tog någon genväg någonstans.
    Bild på vår tårta finns i artikeln om vårt medeltidsbröllop här på BT...
    Ah du är proffs då :D Jag är superamatör men tycker det är så roligt så försöker. Övning ger väl färdighet :) 
    Det lät som väldigt goda kombinationer. Jag är inne på att testa vit chokladmousse och blåbär någon gång, min sambo va dock inte så positiv till vit choklad :/ 
  • Chicita
    IidaF skrev 2013-03-26 23:18:44 följande:
    Ah du är proffs då :D Jag är superamatör men tycker det är så roligt så försöker. Övning ger väl färdighet :) 
    Det lät som väldigt goda kombinationer. Jag är inne på att testa vit chokladmousse och blåbär någon gång, min sambo va dock inte så positiv till vit choklad :/ 
    Hehe nej jag är defenitivt inte proffs Tungan ute
    Jag gör inte ens så väldigt många tårtor tycker jag själv. Kanske någon i månaden. Vissa månader blir det några fler... Vissa månader blir det ingen alls.
    Men allt jag kan har jag lärt mig genom att göra mina egna misstag, eller från att lära mig av andras misstag (eller andras kunskaper).
    Det var därför jag startade den här tråden. Så att vi kan lära av varandra (även sånt man kanske inte borde göra Flört 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm