• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    sommaren13 skrev 2013-04-24 16:08:32 följande:
    Jag skulle vilja ha en tårta som ser ut som en vit prinsesstårta, men innehåller chokladsockerbotten, vit chokladmousse och hallonmousse. Nån som haft det? Lokalen vi hyr och där vi får köpa tårtan, säger att det inte är att rekommendera att ha ett  lock på en moussetårta...
    Vad säger era erfarenheter?
    Jag har alltid mousse som fyllning i tårtan. 
    Jag har i och för sig alltid en tårtbotten högst upp och så måste man fodra med smörkräm eller i alla fall pensla locket väldigt noga med olja innan.
    Sockerpasta (och ibland även marsipan, beror nog på sockermängden i marsipanen) kan smälta i kontakt med grädde nämligen. Och de flesta mousser som är skärfasta är baserade på grädde.
    Man kan också basera på äggvita men då blir den inte riktigt lika fast...
    Om inte moussen är fast så kommer den ju att bara säcka ihop och pysa ut på sidorna när man försöker lägga på locket.

    Jag skulle kanske hellre valt att få tårtan täckt med vit choklad.
    Den blir ju inte kritvit men ändå... Glad 
  • emzerus83
    sommaren13 skrev 2013-04-24 16:08:32 följande:
    Jag skulle vilja ha en tårta som ser ut som en vit prinsesstårta, men innehåller chokladsockerbotten, vit chokladmousse och hallonmousse. Nån som haft det? Lokalen vi hyr och där vi får köpa tårtan, säger att det inte är att rekommendera att ha ett  lock på en moussetårta...
    Vad säger era erfarenheter?
    Min mamma ska baka våra tårtor till bröllopet och har provbakat en tårta... Vi hade en kladdkakebotten, jordgubbsmousse sen en chokladsockerkaksbotten och mörk chokladmousse med crisp i sen spacklade hon tårtan m grädde o hade på vit marsipan som lock. och det funkade jättebra! hon gjorde tårtan dagen innan och den var lika fin dagen då vi åt den o även dagen efteråt meddelade hon... har också fått höra att marsipan eller andra lock på moussetårtor inte är så bra eller inet funkar men vi testade o det var inga problem.

    sen aknske det kan variera på marsipan o så... hon köpte färdiga lock på ica. Vet inet alls om det har m saken o göra?!
  • Pillan

    Jag undrar verkligen över det där med marsipanlock på moussetårtor... En del säger attest funkar och en del säger att det kan smälta. Funderar på att göra tårtan själv, ev gör min kusin den... Det är klar man kan ju testa innan men bara för stödet går bra första gången behöver det ju inte gå bra andra gången..

  • Pillan

    Men när man gr en prinsesstårta har man ju grädde överst, och sen marsipan?

  • Chicita
    Pillan skrev 2013-04-28 16:34:18 följande:
    Men när man gr en prinsesstårta har man ju grädde överst, och sen marsipan?
    Inte alla gör så. Det finns vissa som lägger en tunn sockerkaksbotten mellan grädden och marsipanen.
    Och andra penslar marsipanen med smält smör eller matolja.
    När det gäller marsipan så beror det nog väldigt mycket på kvalitén på marsipanen som jag skrivit tidigare. Hur hög sockerhalt mm mm.
    Några har sagt att man ska ha i marsanpulver i grädden och att det då ska funka att spackla med.
    Andra säger att man absolut inte ska ha marsan i närheten av marsipanlocket för att det är det som gör att det smälter.

    Vill du ta de säkra före det osäkra så penslar du insidan av locket med någon sorts fett alltså... Då bör du vara säker, så länge som du får smöret/ oljan att täcka locket helt utan fläckar där grädden kan komma åt 
  • BlomAnna

    Jag behöver hjälp att räkna hur många tårtor jag måste göra och hur mycket marsipan jag behöver för att täcka dem. Jag skall göra en bröllopstårta för 100 personer. Jag kommer ha tillgång till en tårtställning som har plats för 2 st som är 30 cm 2 st som är 25cm och 2 st som är 20 cm. Hur många räcker det till tror ni? Hur många fler förutom dessa behöver jag göra och hur mycket marsipan går det åt?

    Tack på förhand! 

  • Pillan

    Tack för tipset. Får jag bara fråga om sockerhalten, ju lägre halt desto "bättre" eller?

  • Chicita
    Pillan skrev 2013-04-30 06:14:28 följande:
    Tack för tipset. Får jag bara fråga om sockerhalten, ju lägre halt desto "bättre" eller?
    Jag vet inte. det är bara en teori jag har. Det kan också vara vilken typ av socker dom använt eller det kanske är fetthalten i grädden.
    Jag vet bara att i början innan jag började fodra mina tårtor (jag visste inte om att man skulle göra det först nämligen) så kunde det smälta ibland och funka ibland.
    Därför chansar jag aldrig utan jag fodrar alltid mina tårtor på ett eller annat sätt Glad 
  • Chicita
    BlomAnna skrev 2013-04-29 22:55:26 följande:
    Jag behöver hjälp att räkna hur många tårtor jag måste göra och hur mycket marsipan jag behöver för att täcka dem. Jag skall göra en bröllopstårta för 100 personer. Jag kommer ha tillgång till en tårtställning som har plats för 2 st som är 30 cm 2 st som är 25cm och 2 st som är 20 cm. Hur många räcker det till tror ni? Hur många fler förutom dessa behöver jag göra och hur mycket marsipan går det åt?

    Tack på förhand! 
    Jag skulle säga att det beror på hur höga varje tårta är.
    Mina tårtor är minst 10 cm höga och det säger sig ju själv att en sån räcker till fler än en "vanlig svensk tårta" (dom där man gör hemma med köpebottnar och mosad frukt mellan Flört )

    Jag har gjort 4-våningstårtor som skulle räckt till närmare 100 personer, Och en 4 vånings som räckte till lite drygt 30... Och dom var lika höga och hade liknande fyllning i.
    Så det beror nog även på hur mätta gästerna är innan.

    Rent teoretiskt så skulle jag säga att du klarar dig om du fyller upp ställningen, under förutsättning att tårtorna är minst 7 cm höga.
    Men jag som är lite orolig av mig skulle nog gjort en till av dom största och haft i reserv (om inte annat - ifall något händer med en annan tårta)

    Du kan använda den här uträknaren
    http://www.tartdecor.se/tartinspiration-1/beraknatartbitarochsugarpaste.html 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm