• Lapinette

    Summan av allt fortsätter

    Såg till min förskräckelse att tråden var avstängd när jag skulle skriva. Eftersom jag inte har någon vidare fantasi och vill att alla ska hitta hit till Gemmas tråd så döper jag inte om den.

    Välkomna!

  • Svar på tråden Summan av allt fortsätter
  • Gemma

    Utvandraren - jaaaaa, super, det blir högläsning ikväll för mannen! Riesling... jag vet inte något om riesling förutom att den jag drack i fredags var god, lite spritsig, fyllig och fruktig sådär som chardonnay också kan vara ibland. Vi dricker i regel bara torra viner, även om vi köpt på oss en del halvtorra vouvrays plus några söta jurancon nere i Baskien.

    Sen har jag ju en rejäl samling Tokaj-viner eftersom jag är ungerska, bland annat en busgod halvtorr muscatello med lite bitter fläderton, och så de klassiska 3-5 puttonyos (sötman mäts i puttonyos). Fick en ordentlig genomgång i hur man använder de mögliga aszudruvorna i tillverkningen i maj, när vi bodde på Tokaj-vinslottet Grof Degenfeldt. Det som är kul med söta viner är att de kan bli så gamla och ändå vara goda!

    Det är lustigt, när man är i Frankrike tror folk ofta att Tokaj-vinerna kommer från norra frankrike, eller också har de aldrig hört talas om vare sig Tokaj eller några andra icke-franska viner. En klasskompis till mig, chilenska, är gift med en man som importerar chilenska kvalitetsviner hit till Shanghai, de kan inte köpas i butik utan säljs bara genom lyxrestauranger. Men i franska tidningar har man skrivit väldigt mycket om det sydamerikanska "hotet" mot fransk vinindustri, hur sydamerikaner och amerikaner lägger ekflagor i flaskan för att ge vinet en artificiell eksmak och kunna pressa priset. Även om det säkert förekommer hävdar min klasskompis att det absolut inte är fallet med de fina viner som hennes man importerar.

    Skulle gärna lära mig mer om utländska viner så om du har lust att ge en snabb global orientering (eller du kanske mest är bevandrad franska viner..? ) så vore jag supertacksam. En italiensk klasskompis pratade någonting om nån sorts färgband som finns runt halsen på de finaste italienska vinerna (tror han nämnde Chianti bland dem). Vet du vad han menar..?

    Var f ö och besökte Lindeman med min pappa när vi var i australien. Det var absolut gigantiskt! Men det enda som etsade sig fast i minnet var att snubben som höll i provningen var på örat av alla ångor...

    Nu ska jag gå till Cashmere Lovers och beställa ett jumperset till mamsen.

    Kram!

  • Gemma

    Man kan ju inte göra några quizz med er, ni är alldeles för duktiga ;)

  • Gemma

    Ska lätt skryta med Juhlin på nästa möte med franska släkten, de har ju en tendens att tro att världens nav är Frankrike...

  • Lapinette

    Har några vänner som brukar zippa champagne med herr Juhlin. De är med i hans champagneclub och har varit nere i Frankrike på hans föreläsningar etc. Trodde inte han var så pass "stor" även utomlands.

    Angående Riesling så har de ju haft en lite dålig klang. Vad jag menar är att folk generellt förknippar Riesling med något sött och sliskigt typ Blue Nun men så behöver det ju inte alls smaka. Mannen har lärt mig att det även finns torra och goda Riesling.

    Annars så är siktet inställt på cocktails just nu och inte vin. Har printat drinkrecept, handlat tillbehör och kompletterat med lite mer alkohol. På lördag blir det fest!

  • Roslagsbruden

    Utvandraren - tack för hotelförslagen! Ska läsa på...

    Vin ÄR gott! Men för mig tog det tid att upptäcka det, trots franskt påbrå. Nu sitter jag och läser vinböcker och tycker att det är så intressant. Min ursäkt är att jag är medelålders - vilken är er?

  • Blivande Fru Stålhandske

    För ung? För många dåliga minnen från dåligt vin under tonåren, som är alldeles FÖR färska?

    Jag tror att det är min ursäkt! :)

  • margaux

    Vin ÄR GOTT! och roligt...
    och Gemma..
    Jo, jag borde nog kunna svara på alla dina frågor. Jag har kanske inte lika djupgående kunskaper i alla världens hörn, men jag har trots allt en sommelierutbildning i bakfickan och snart en bachelor. Plus att jag jobbar med en portfölj på runt 400 viner. Efter min examen i vår så har jag bara master kvar att ta men med ett genomsnitt på 95%fail så känns det lite skrämmande.... Å andra sidan vore det fint att gå in i den exklusiva grupp på runt 250 personer runt om i världen.

    Det rosa bandet du snackar om är ett "sigill" som alla Italienska rödviner har som tillhör den högsta kvalitetskategorin: DOCG. De vita har ett grönt. Italien har ett likande system som det franska AOC.

    Lapinette- Jag vill SÅÅÅÅÅÅÅ gärna träffa Juhlin...

    Mina topp 3 vintyper:
    1. Riesling, gärna tysk eller österrikisk
    2. Champagne
    3. Röd och vit bourgogne

    Idag har vi SNÖ!!!! Det känns helt otroligt, trivs som fisken i vattnet framför fönstret med solen skinande utanför. Iklädd mjuuuuk cashmirtröja och mockastövlar.... MYS.

    En sista kuriositet på vinfronten(sen ska jag tagga ner på tempot..):
    Blue Nun innehåller typ 30% riesling, så vinen har eg. inte så mkt med den druvan att göra....

  • Gemma

    Utvandraren, du är ett ymnighetshorn. mat mat och mera mat... var och köpte på Carrefour, färsk jäst för nu har vi kommit in i vår bak-cykel igen, lammfilé, lamfärs och en vaniljstång för 88 spänn! Och det är inte ens Tahiti! I morgon ska jag göra min fina fiskensoppa, som består av gula tomater, ljus muscovado (fast jag får nöja mig med farin här i tjingtjonglandet), vaniljstång, saffran, chili, lime, fiskbuljong och grädde. Mixas ihop och serveras med pilgrimsmusslor eller hälleflundra eller marulk på spett. Mums filibabba. Till det funkar det ju fint med nåt halvtorrt, fruktigt vin, eller för all del torrt. Fast jag försöker ligga lite lågt på vinfronten, det blir lätt varje kväll nu när man har lov och på lördag kväll ska vi gå ut till ökända le bouchon med vänner, då lär det inte bli isvatten i glasen. Nu kommer mannen hem och vi ska ha finanssnack med en kompis som sysslar med offshore placering. Stålis, någon erfarenhet härav? Kram, G

  • Roslagsbruden

    Alltså Margaux/Utvandraren - tack ännu en gång för hotelltipsen! Precis vad vi var ute efter - charm och karaktär och inte så många rum. Helt annat än det man hittar via Resfeber och liknande.

Svar på tråden Summan av allt fortsätter