• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • SkövdeSophie

    Chicita: Gud va läckra väsktårtor! Superfina!

  • Chicita
    SkövdeSophie skrev 2012-07-23 09:08:07 följande:
    Chicita: Gud va läckra väsktårtor! Superfina!
    Tack Glad
    Jag har köpt ett verktyg för att göra rutmönster i sockerpasta / marsipan. Men det var totalt värdelöst.
    Så jag fick använda en slickepott istället. Det blev inte så rakt, för jag försökte dölja dom misslyckade rutorna, som inte la sig i linje som dom skulle. Men jag blev rätt nöjd ändå eftersom det var första försöket med sko-mallen i alla fall Glad 
  • ClaraH
    FruFiddeli skrev 2012-04-03 20:12:02 följande:
    Tack tack för komplimangerna=). Proffs blir jag aldrig, tycker egentligen inte det är så gott med tårtor och kakor (älskar dock godis och choklad framförallt=), men jag tycker det är fantastiskt roligt att skapa så det är en rolig hobby. 

    Krila: Visst är det huvudsaken att det blir gott och är man  inte van vid att göra tårtor men gärna vill göra egen efterrätt till bröllopet tycker jag cupcakes är perfek, för de kan man ganska enkelt få snyggt och man slipper täcka tårtor och såt! Sen kan man få cupekakes väldigt goda, man kan ju fylla dem med något om man tycker det blir för torrt. Jag brukar inte göra jätte mycket cupecakes, just för att jagh inte äter så mycket sånt men en jag gjorde till allahjärtansdag såg ut såhär och kanske hade passat bra på bröllop, himla enkel spritsteknik trots att det kanske inte ser ut så, ett litet tips är att söka på youtube, där kan man lära sig mycket=).


     
    Jättesnygg spritsning. Hur ser tyllen ut som du använder? Jag ska göra en bröllopstårta (ja, egentligen hela middagen) så jag är ute efter många tips.

    Läste på en blogg att man kan frysa en fylld tårta och låta den tina långsamt. Är det någon som har gjort det?
  • Loveit

    Hej. Vill bara höra med er om ni vet hur man monterar tårtställningen som Cattis77 har lagt upp. Hur sätter man dit tårtorna? Sätter man alla på plats och sen trycker igenom pinnen? Vill nämligen bygga en egen men i trä, så funderar hur den ska byggas. :)

  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 08:27:17 följande:
    Läste på en blogg att man kan frysa en fylld tårta och låta den tina långsamt. Är det någon som har gjort det?
    Jag har inte gjort det själv, men mina tårtor har blivit frysta och tinade och ätna med glatt humör Flört

    Det är viktigt att du plastar in i minst två lager plastfolie, se till att få det så tätt du kan runt tårtan. Det är luften som blir kvar som kan göra att tårtan blir förstörd.
    Och om du snålar med plastfolien så är risken för frysbränna stor.

    Sen tinar man långsamt i kylskåpet, gärna under / inlindad i en kökshandduk.
    Det ska smaka precis som vanligt säger dom som gjort det.
  • Chicita
    Loveit skrev 2012-07-26 09:22:16 följande:
    Hej. Vill bara höra med er om ni vet hur man monterar tårtställningen som Cattis77 har lagt upp. Hur sätter man dit tårtorna? Sätter man alla på plats och sen trycker igenom pinnen? Vill nämligen bygga en egen men i trä, så funderar hur den ska byggas. :)
    Dom kan vara uppbyggda på lite olika sätt, men om du har ett sånt där våningskakfat så är principen samma.

    Man gör ett hål i mitten på tårtan där pinnen får plats och så skruvar man ihop sektion för sektion. 
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 09:57:50 följande:
    Jag har inte gjort det själv, men mina tårtor har blivit frysta och tinade och ätna med glatt humör Flört

    Det är viktigt att du plastar in i minst två lager plastfolie, se till att få det så tätt du kan runt tårtan. Det är luften som blir kvar som kan göra att tårtan blir förstörd.
    Och om du snålar med plastfolien så är risken för frysbränna stor.

    Sen tinar man långsamt i kylskåpet, gärna under / inlindad i en kökshandduk.
    Det ska smaka precis som vanligt säger dom som gjort det.
    Jättetack för tipset! Har tårtorna blivit frysta helt färdiga eller bara odekorerade? Om det blev frysta helt färdiga, vad var det då ovanpå? Jag vet inte om jag ska våga mig på ett täcke i marsipan eller sp, eventuellt får det bli grädde eller smörkrämsdekoration. Är det svårt med ett täcke? I så fall måste jag frysa den. Jag kommer inte att hinna både tårta och mat på själva bröllopsdagen. Dessutom ska jag på ett annat bröllop dagen innan (!) så jag har inte tid då heller. Ibland blir det mycket av det goda  

    Jag har en massa mer frågor som jag skulle vilja ha svar på om någon vill. Jag vet att du chicita alltid är generös.

    Vi kommer att vara 14 personer på bröllopet. Räcker det att göra en tårta och hur stor ska den vara då? Jag hittade ett recept på tårtbotten här: http://johannastartor.blogspot.se/2011/02/recept-pa-tartbotten.html och tänkte använda det. Någon som kan bedömma om den skulle räcka?
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 10:18:43 följande:
    Jättetack för tipset! Har tårtorna blivit frysta helt färdiga eller bara odekorerade? Om det blev frysta helt färdiga, vad var det då ovanpå? Jag vet inte om jag ska våga mig på ett täcke i marsipan eller sp, eventuellt får det bli grädde eller smörkrämsdekoration. Är det svårt med ett täcke? I så fall måste jag frysa den. Jag kommer inte att hinna både tårta och mat på själva bröllopsdagen. Dessutom ska jag på ett annat bröllop dagen innan (!) så jag har inte tid då heller. Ibland blir det mycket av det goda  

    Jag har en massa mer frågor som jag skulle vilja ha svar på om någon vill. Jag vet att du chicita alltid är generös.

    Vi kommer att vara 14 personer på bröllopet. Räcker det att göra en tårta och hur stor ska den vara då? Jag hittade ett recept på tårtbotten här: johannastartor.blogspot.se/2011/02/recept-pa-... och tänkte använda det. Någon som kan bedömma om den skulle räcka?
    Den tårtan som jag tänker på och som jag vet har blivit fryst hade ett marsipantäcke och snäckskalsdekorering.


     Men jag tror det går precis lika bra med sockerpasta. Jag brukar nämligen frysa in min sockerpasta om jag beställer mer än jag behöver just för tillfället.
    Som sagt, bara man tinar långsamt så går det bra Glad 

    Om du inte har täckt en tårta förut med sockerpasta eller marsipan så kan det vara lite trixigt att få till det så där jätteslätt som man ser på alla bilder.
    Men det viktigaste är att det är knådat så det är varmt och smidigt och att man inte kavlar ut för tunnt (ca 4-5mm tjockt).
    Sen lyfter och sträcker man det lite samtidigt som man slätar till neråt om du förstår hur jag menar.
    För att vara säker på att tårtan inte börjar svettas så bör du fodra med en smörkräm, lättast är att bre det på tårtan först, och inte på själva locket.

    Jadå det ska räcka utmärkt. 
    Min minsta form är ca 13 cm i diameter. Men eftersom tårtan blir 11-12 cm hög när jag använder moussefyllningar så kan den lilla plutten räcka till 8-10 personer ändå (även om jag bara räknar med att den ska räcka till 6 st max Tungan ute)

     
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-07-26 10:32:05 följande:
    Den tårtan som jag tänker på och som jag vet har blivit fryst hade ett marsipantäcke och snäckskalsdekorering.


     Men jag tror det går precis lika bra med sockerpasta. Jag brukar nämligen frysa in min sockerpasta om jag beställer mer än jag behöver just för tillfället.
    Som sagt, bara man tinar långsamt så går det bra Glad 

    Om du inte har täckt en tårta förut med sockerpasta eller marsipan så kan det vara lite trixigt att få till det så där jätteslätt som man ser på alla bilder.
    Men det viktigaste är att det är knådat så det är varmt och smidigt och att man inte kavlar ut för tunnt (ca 4-5mm tjockt).
    Sen lyfter och sträcker man det lite samtidigt som man slätar till neråt om du förstår hur jag menar.
    För att vara säker på att tårtan inte börjar svettas så bör du fodra med en smörkräm, lättast är att bre det på tårtan först, och inte på själva locket.

    Jadå det ska räcka utmärkt. 
    Min minsta form är ca 13 cm i diameter. Men eftersom tårtan blir 11-12 cm hög när jag använder moussefyllningar så kan den lilla plutten räcka till 8-10 personer ändå (även om jag bara räknar med att den ska räcka till 6 st max Tungan ute)

     
    Tack så mycket för dina svar. Jag ska nog prova med sp i alla fall. Jag är ganska händig av mig sägs det, så jag får försöka i alla fall. Var får man tag i sp förresten?

    Förstag på några väldigt enkla dekorationer? De är väl bäst att lägga på efter att tårtan har tinat. Kan man lägga på rosor av smörkräm på sugerpasten eller förstör man då?  Sedan blir det en caketopper förstås.
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm