• Lapinette

    Upp och ned, hit och dit

    Japp, tiden går och det är dags att öppna en ny tråd för alla res, mat och vinsugna.

  • Svar på tråden Upp och ned, hit och dit
  • Lapinette

    Tror jag gör en Rosen dvs
    30 - lagar all maten själv och ställer till fest
    40 - drar iväg till någon avlägsen ö
    50 - firar stort med hyrd lokal och catering

  • Originalrosen

    Utveckling är inte så dumt!

  • Piggelin1

    Ahhh, Rosen - härligt! Älskar att planera kalas jag med!!
    Klart att man kan börja planera 50-årsfest redan nu! Speciellt som du vet att du vill lägga mkt tankar bakom & energi på att passa ihop mat & vin & dessutom tulla på förrådet ni har! Älskar att bläddra i kokböcker & inspireras... Är egentligen bäst på buffé/diverse plockmat - helt klart min favorit!
    Hmmm, vilket påminner även mig om att min 40-årsdag inte heller är långt borta - bara 1 år & drygt 3 månader bort! Inte en blekaste aning jag heller om hur jag ska fira det! Minns när jag var runt 26-27 & var bjuden på en kollegas 40-årsfest & jag funderade innan festen i stil med "Undras om de kan festa fortfarande i den åldern?!" Det kunde man - det var verkligen en superkul fest När jag fyllde 30 hade jag också fest hemma - vi trängde ihop oss 34 vuxna & tre barn på mina 53 m2. Trångt, men himla kul! Minns att jag innan festen tog hjälp av diverse kompisar med fixande. Typ, har du lust att hjälpa mig med minipajer/handla på bolaget, så bjuder jag på middag? Även ism festen minns jag att jag frågade några vänner om de ville hjälpa mig att hålla koll på vin & ev påfyllning av mat, eftersom jag inte ville hamna i fällan att stå själv i köket hela kvällen när jag firade min födelsedag Alla var såååå himla gulliga!

    Ang att fixa fest rent allmänt, visst är det väl så att det alltid är vissa som ordnar fest & andra i princip ALDRIG... Mannen & jag har ordnat flera större fester tillsammans (bla två nyårsaftnar) & folk verkar haft riktigt kul. Jag köper att vissa inte är några festfixare (det är liksom bara att inse & strunta i det, ingen idé att sura en massa - möjligen att jag gjorde det mer när jag var yngre). Men en lite tristare variant är sen när man hör på omvägar ett par månader senare att några haft inflyttningsfest & vi inte blir bjudna. Men å´ andra sidan kommer vi ju inte att bjuda dem igen då. De får helt enkelt skylla sig själva för att de missar våra roliga kalas

    Nu såg jag ditt inlägg Lappis - kanske ska kopiera Rosens olika firanden jag med!

  • Piggelin1

    Kul med soppbuffé, det körde jag också en gång på en födelsedag!
    Just det, när jag fyllde 35 hade jag ett rejält kalas också - massa rolig plockmat även den gången. Mannen & jag hade träffats några månader tidigare & hans lgh var en perfekt party-/mingellägenhet, så jag hade festen hos honom! Riktigt livat blev det minns jag (& ser jag också, när jag spanar in bilderna ). För mig var dessutom 35 lite speciellt, ville bejaka livet extra mkt just den gången, eftersom min ena storebror inte fick uppleva sin 35:e födelsedag - vi miste honom en månad innan han fylde 35. Lite symboliskt sådär, eftersom han var en sådan otroligt levandsglad person, så ville jag fira att jag fick fylla 35 extra mkt. Ja, ni fattar

    Rosen - din fastfood var inget av det du nämnde, fast när jag tänker efter så känner jag igen det med kräftstjärtarna, har ett svagt minne att vi pratat om det ngngång för länge sen. Haha, pastavattnet kör vi alltid i vattenkokaren

    Jag klipper & klistrar ur mitt sparade dokument:

    "Fastfood a la Rosenhaga:
    Ren med rostade potatishalvor, cremefraiche m chili och sallad.

    1. Sätt igång ugnen direkt när du kommer hem på 225 grader och ta fram vinet. Häll upp varsitt glas, tag ett djupt andetag - skåla och njut av att det är helg!

    2. Tvätta lite snabbt av ett gäng potatisar i jämn storlek. Halvera dem och lägg dem med snittytan upp i en form smord med olivolja. Blanda olivolja, salt, peppar och lite Sweet chili-sås. Pensla på snittytorna och ställ in i ugnen.

    3. Blanda ihop creme fraiche med pressad vitlök och sweet chilisås. Salta och peppra. Ställ åt sidan och låt smakerna gifta ihop sig. (Om du har färsk koriander att klippa i så är det smaskens, men bara lite så att det inte dominerar.)

    4. Tag en rökt renstek och skär i tunna skivor. (Den ska inte tillagas.) Om du inte får tag på en renstek, kör renfilé istället. Den ska bara stekas på lite hastigt, salta och peppra. Låt vila cirka 10 minuter i stekpannan med lite folie över.

    Glöm inte att sörpla vin och njuta av varandras sällskap!

    5. Släng ihop en sallad av grönsallad olika sorter, lite bönor eller linser, några finhackade tomater och kanske ett päron eller äpple i små bitar. Ringla över olivolja, dutta lite balsamvinäger på och salta och peppra.

    NJUT!

    Middagen är fast food för oss för att det är minimalt med hacka och skära och mixa. Effektiv matlagningstid? 5-8 minuter, resten är väntan på att potatisen ska bli klar - och då dricker vi vin och låter helgen ramla över oss.

    Från det att du har fått in potatisen i ugnen så är middagen 25-40 minuter bort beroende på hur stora potatisar du tog."

  • Piggelin1

    Fåordighet & jag är inte kompisar - som vanligt

    Fast nu var det ju faktist en del som var Rosens i texten ovan

  • Lapinette

    Min 30-års fest var i en hyrd lokal längre ned på gatan och jag stod i typ 2 dygn innan och lagade all maten själv så när det blev dags för fest hade jag gått ned 4 kilo och knappt sovit något. Gissa vem som blev överförfriskad och hade värsta bakfyllan dagen efter. Min gulliga mamma städade av lokalen för jag kunde inte ta mig ned dit.

  • Piggelin1

    Med tanke på att jag är en planeringsnörd av sällan skådat slag, så hade jag försökt laga mkt mat i förväg & stoppa in i frysen, det som gick. Tårtorna (ngn fryst variant), småpajer & sen grillade jag en faslig massa hela kycklingar (som jag skulle ha i en pastasallad) ngn vecka innan, som jag delade i lagom småbitar & stoppade i påsar i frysen & sen bara hällde i salladen när det var dags. TUR det, jag minns att jag avskydde lukten av grillad kyckling efter den vändan, var väl en vecka innan festen, så då hann jag glömma det tills festen ägde rum & hann börja tycka att kyckling var OK igen

  • Piggelin1

    Men just det - Lappis - kollar inte du på Greys Anatomy?? Det håller väl på just nu?! Eller minns jag alldeles galet att det är din favvoserie?(vaddå koll - lätt nördvarning?!)
    Fasen, insåg precis att Carin 21.30 håller på - gillar det skarpt! Förra veckan var Amelia Adamo & Leila Linderholm gäster - de hade en otroligt skön jargong & inställning till livet i allmänhet & mat i synnerhet!

  • Lapinette

    Piggelin - varför tror du jag är här så sporadisk = när det är reklamavbrott. För mig är det rena julafton på TV ikväll. Greys och snart final i So you think you can dance.

  • Piggelin1

    Ja just det, tänkte inte på det

Svar på tråden Upp och ned, hit och dit