• Lapinette

    Upp och ned, hit och dit

    Japp, tiden går och det är dags att öppna en ny tråd för alla res, mat och vinsugna.

  • Svar på tråden Upp och ned, hit och dit
  • Ab fab

    Frölundagatan 35. de har öppet torsdag-lördag tror jag

  • Piggelin1

    Kanon, ska helt klart kollas upp!

  • Telemarkgrrl

    Det här är en jättegod äppelkaka:

    Grannykaka

    2-3 äpplen Granny Smith eller annan syrlig äppelsort
    120 gr smör eller margarin
    4 dl strösocker
    2 ägg
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    3/4 tsk salt
    1 tsk kanel
    1/2 tsk riven muskotnöt

    Så här gör du:
    Skala och tärna äpplena. Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kanel och muskot noga. Vänd ner mjölblandningen i smöret/sockret. Lyft ner äppeltärningarna i smeten med en sked. klicka smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och grädda på nedre falsen i 175 grader i ca 50 minuter. Låt kakan kallna och sätta sig, servera med vaniljglass.

    Annars är det jättegott med ugnsstekta hela och urgröpta äpplen som man fyller med hackade hasselnötter, socker och smör och med sirap och kanel eller kokos på toppen.

  • Piggelin1

    Haha Telis - när jag såg att det ingiick muskotnöt, så påminner det mig om att jag läste i tidningen för ett tag sen att ett sällskap hade blivit jättesjuka när de gjort en äppelkaka efter ett recept i ngn mattidning, där tryckfelsnisse hade varit framme & sagt att man skulle ha i en hel hög muskotnötter.
    Hur man nu kan tro att man ska ha det???!! Det är ju skitfarligt i större mängder! När jag gick i gymnasiet var det några knäppgökar som försökte droga sig mha muskotnötter Gick sådär...

  • Ab fab

    jag var otroligt förvänad att någon lyckades äta något som var smaksatt med 4 muskotnötter (eller vad det nu var... ) det smakar ju inte speciellt gott i de mängderna

  • Telemarkgrrl

    Ja, just det ja, jag såg också det! Det kan inte ha varit folk som brukar laga mat som följde det där receptet - dom måste ju ha länsat hela lagret av muskot i affären och inte funderat på om det kanske var lite mycket. Men 1/2 tsk är alldeles lagom och alldeles ofarlig.

  • Piggelin1

    Japp, det var precis min tanke med - det måste varit folk som inte är speciellt köksvana... Måste smakat ILLA!!

    När jag ändå är i farten - ngn som har ett tips på ngt enkelt att dra ihop till söndagmiddag - två vänner & deras barn (3 & 5 år) kommer över. Ngt som går hyfsat snabbt att fixa ihop, gott men inte allför exotiskt pga barnen... Har hallon i frysen sen i somras, funderar på att värma dem & ha glass & småmaränger till efterrätt, plus att koka ihop lite chokladsås också.
    Har två fläskfiléer liggande i frysen, funderar på att göra ngt med dem. Kanske ngt höstigt med lingon och/eller svartvinbärsgelé?

  • Ab fab

    Blanda lagom smält glass med hallon, bred ut röran på marängbottnar (färdiga eller egenbakade). Lägg en marängbotten överst o frys in. Ta ut o låt ligga i kylen en timma eller två före servering. Mums

  • Telemarkgrrl

    Åh, fläskfilé, då tänker jag på mitt favvorecept, "Fläskfilé under italienskt täcke" - mums!!

    Här är det: www.alltommat.se/recept

    Har ingen aning om om det passar barn dock.

  • Telemarkgrrl

    Lite som Ab Fabs recept har vi fått på barnkalas fast med Keldas vaniljvisp. Man vispar ihop vaniljvispen och blandar i massa maränger och hallon och så får det stå i frysen i ett par timmar. Ska också tinas lite före servering. Riktigt gott och barnvänligt.

  • Piggelin1

    Precis det receptet bläddrade jag förbi igår kväll, Telis, i boken Fredagsgourmet. Insåg att vi gjort just det receptet en gång! Tål att tänkas på, absolut!

  • Piggelin1

    Ja just det! Har gjort två varianter med Vaniljvisp jag med - en med flädersaft i & den andra med daimkulor/Hackad daim i. Jättegodoa båda två!

  • Lapinette

    Blir riktigt hungrig när jag går in här!

  • Lapinette

    Vi åt fläskfilé igår men i gryta med rödpaprika, finhackad lök, köttbuljong, vatten, mjöl, curry och så ananas. Till detta en grönsallad och ris.

  • nennesjuttioåtta

    jaha, ja själv tänkte jag göra raggmunk. Men tröstar mig med att så länge jag klarar att göra en smulpaj utan att köpa ett färdigt kit i frysen så är det OK. Hmm få se nu. Bär, smör, mjöl och socker. Nä, för svårt, jag går till affären!

    Annars har jag ett tokgott recept på kolasås som stelnar på glassen, men då ska barnen vara så stora att mjölktänderna redan lämnat in (annars fastnar de i kolan).

  • nennesjuttioåtta

    men åt upp det sista av rödingen som P hade lagat i helgen med skogsvampsfyllning och gräslökssås.

  • Originalrosen

    Men då!
    Nu vill jag ha efterrätt!!

    Borde vara jättenöjd efter en underbar fisksoppa med saffransaoili och till det ett glas riesling. I kylen väntar kålpudding men vi bestämde att vi inte orkar det just nu - soppan var tänkt till förrätt men vi blev mätta.

    Åh...vilka goda äpplen, de vill jag ha NU!

  • fru AM

    Nenne: Jag vill ha recept på mjölktandsutdragande kolasås!!!
    Hyper 2

  • Piggelin1

    Nenne,
    har röjt i lite lådor ikväll & hittade ett visitkort från en restaurant vi var på i NYC förra sommaren - kanske kan vara ngt att testa ngn av kvällarna?!
    www.salutenyc.com/
    Vi skippade den fina matsalen & satt istället i bardelen/bistrot - klart trevligt & casual stämning, även om det var fint. Publiken verkade bestå av mestadels NewYorkers som var på väg hem från jobbet, dvs ingen turistfälla whatsoever!!

Svar på tråden Upp och ned, hit och dit