Fru någongång - kanske en gryta typ boeuf bourgignon eller "goes Marakech by Rosen". En gryta som blivit väldigt populär här inne (jag har dessvärre inte än provat den).
Ingredienser
1.5 1.5 kg lammbog med ben eller fram lammframdel, d.v.s. bog/bringa/hals = ca 700 g benfritt kött
ca 400 g sammanlagt av
en bit purjolök
en medelstor gul lök
en vitlöksklyfta
en bit rotselleri
1 nejlika
1 lagerblad
2 dl vitt vin
ca 4 dl vatten
salt och vitpeppar från kvarn
2 dl vispgrädde
0.5 g saffran
Gör så här
1. Gör så här
2. Putsa köttet och bena ur det. Välputsat blir det ca 700 ? 800 g rent kött kvar. Skär köttet i jämnstora kuber med ca 3 cm sida.
3. Blanchera (förväll) köttet i ett rymligt kokkärl genom att slå på kallt vatten och låt det hela snabbt koka upp. Slå sedan av vattnet och skölj köttet med kall vatten. Rengör även kastrullen.
4. Fyll på med vitt vin och ca 4 dl vatten. Tillsätt lök, purjolök, selleri, lagerblad, nejlika salt och peppar och låt det småkoka under lock i ca 45 minuter eller tills köttet är mört.
5. Ta upp köttet med en köttgaffel. Avlägsna nejlikan och lagerbladet och mosa grönsakerna tillsammans med fonden i en mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen.
6. Koka upp och tillsätt grädden och saffran. Om såsen inte är tillräckligt tjock så reder man den med en kula av litet vetemjöl knådat med smör (beurre manié) eller så kan man reda den med maizena upplöst i litet vatten.
OK, så här långt den gode Werner. Jag smakade av det och blev faktiskt inte imponerad.
Jag letade fram lite blandade kryddor, satte på stekpannan och i med en rejäl klick smör. Fräste 2 gula lökar och 3 vitlöksklyftor och puttade i grytan. De där stora couscousgrynen jag hade kokat enligt konstens alla regler åkte också i grytan.
Mer smör och sedan dags för kryddorna:
1 msk gurkmeja,
1 msk curry,
2 msk garam masala,
1 kryddmått chiliflakes,
5 st kardemummakapslar
2 kanelstänger
Här skulle jag gärna lägga i rejält med torkade aprikoser men nu blev det 2 dl russin. Provar aprikoser nästa gång. Grytan småputtrade under kvällen och hamnade på middagsbordet dagen efter. Serveras med ris. Bered er på paltkoma.