Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Livets toppar och dalar

     


    muggles skrev 2010-09-29 14:03:00 följande:
    PB: jag ber om ursäkt! Jag är ju helt förvirrad. Jag VET ju att du inte sprayar än. Herregud vad jag snurrar till det... Kängu: och am(m)en - fniss! Jag tycker att det är självklart att man ska få amma på stan/caféer/parkbänkar mm. Själv vill jag dölja så mkt det går med filt/amningströja etc men mår inte illa om ngn annan är mindre pryd. Jag undrar varför vi reagerar så starkt på det här med amning av större barn? Är det för att vi associerar det till ngt sexuellt? Varför känns det inte "normalt" för vissa? Jag känner själv att jag inte skulle vilja amma ett barn mer än till kanske 1-1,5 år absolut max (inte för att jag hade ngn option...). Hur kommer det sig att min gräns ligger där när ngn annans ligger vid 4 år?

    Jamen precis! Vad är det som gör att allmänåsikterna blir allmänåsikterna? Och hur har de blivit det?

    Jag tycker det är högst intressant att fundera över i väldigt många sammanhang.

    Jag hoppas all har märkt att är det någon som tycker att man ska känna sig stolt och glad för sitt moderskap alldeles oavsett hur man gör med amning eller ej, så är det jag. Jag blir vansinnig när folk ska pressa kvinnor att de måste försöka mer eller inte duger om de inte ammar.

    Men det är ändå en stor skillnad på att ge uttryck för åsikter som att;
    "Det är så vidrigt att det borde vara olagligt"
    "Sådant ska fan anmälas" och
    "Det är sjukt, onormalt och äckligt och perverst"
    "Det är ju fan incest"
    (OBS att det här citaten nu gäller saker jag sett och hört sammantaget, inget annat.)

    För i det första fallet anser man ju att den som inte ammat borde gjort det, vilket är jobbigt nog att höra tror jag de som mötts av åsikterna tycker.
    Men i det andra fallet så anklagar man ju faktiskt andra mödrar för att ägna sig åt perversa saker. Det är tillräckligt hemskt för folk att få slängt i ansiktet för att många många kvinnor verkligen tiger om hur de egentligen lever, för att de blir skuldbelagda.

    Just när det kommer till den andra sidan av saken. Nämligen att amma länge.
    Eftersom jag mött de åsikterna i många år nu, så är det en sak jag verkligen reflekterar över och undrar varför det blir en sådan äcklad reaktion.
    Jag undrar också vad det egentligen innebär att vi har för syn på kvinnor i övriga världen och hur de gör.

  • passionsblomman

     


    muggles skrev 2010-09-29 14:09:28 följande:
    Jag ringde min klinik ang plusset och de erbjuder VUL då jag är patient hos dem - bara det att jag får betala 1000(!) kr för det. Det var dyrt! Måste försöka via landstinget el BMG. Men de sa att de skulle hålla tummarna och sedan hälsade de till min man med namn (hon såg det nog i journalen men ändå). Himla gulligt!

    Så fick jag också betala när jag behövde få klarhet i om jag haft ÄL eller ej inför FET förut. En tydlig påminnelse om hur mycket saker egentligen kostar när de inte subventioneras.
    I USA är det tydligen vanligt att kvinnor inte åker till sjukhuset utan föder hemma för de har inte råd ifall de inte är tillräckligt försäkrade.

  • passionsblomman

    Mugglan, jag håller fullständigt med dig om bilderna du beskriver. Och varför är det så?

    Jag undrar om vi i viss mån är lite stolta när vi minsann har "vant av " våra bebisar från allt ammande som inte är direkt matrelaterat. Dvs man "lyckas" få barnet att istället ta napp, snuttefilt, flaska och alla andra attribut som tjänar som tröst, fyller sugbehovet och vad det nu är.
    I min egen hjärna är det logiskt att tänka i banor som att vi kvinnor själva snabbare "kräver tillbaka" våra kroppar, vår tid och stunder för oss själva än man kanske gör i andra kulturer. Det är viktigt för oss att "jag är inte bara mamma".

    När det kommer till just 4-åringar, så får jag säga att jag aldrig hört någon kvinna säga högt att hon ammat sin 4-åring. Den enda jag hört som gjort det är Annika Jankell, och det är hundra år sedan och jag vet att även jag reagerade då "men GUD, det är ju ett STORT barn". Och att jag tänkte medan min son var liten att "så länge tänker jag då inte amma"

  • passionsblomman

    Mugglan, klart man inte vill betala tusen spänn om man kan slippa!
    Förresten så sa de hos min gyn att "ett gravid-vul ingår vid ivf, ifall det lyckas" och eftersom jag gjrot både ivf och fet via dem så kunde man ju kanske känna att det där gravid-vulet kunde få gillas även om graiditeten så att säga var spontan-när det nu inte blev något anledning till vul vare sig vid IVF eller FET.

    Jag tror också som du. Att brösten har en helt annan sexuell laddning i väst än i övriga världen. De står nog för moderskap och tillhör barnen i högre grad i tex Afrika. Jag vet iallafall en dokumentär jag sett där kvinnor där tyckte det var konstigt att bröst var något märkvärdigt som skulle döljas.
    Men jag vet inte alls. Jag tror att saker och ting än mer komplexa än vi tänker på.
    Och att därför ibland tänka på dem kan få oss att växa lite  i hur långt vi ser och vad vi ser.

  • passionsblomman

    Aleta, åh herregud vad sorgligt det är med din lilla pojke! Fast vi pratat så mycket om det förut så bara ställer sig alla håren rakt ut i nacken och man blir ju helt gråtfärdig.

  • passionsblomman

    Vickan, en aningslös fundering-eftersom min son aldrig ville ha välling, men blir det inte typ samma sak ifall man blandar vällingen riktigt tjock? Och du som råsaftar, kanske kunde sätta smak på "vällinggröten" då?

  • passionsblomman

    Jag sitter här och tänker på att det är så himla mysigt att jag nu vet hur Trollet, Prinsen, Lillprinsen, Lilla, Piff och Puff, Amanda och en massa andra trådbarn från andra tråden ser ut, låter och känns att hålla i. Så himla många fina barn i trådarna.

  • passionsblomman

     


    Parnassia skrev 2010-09-29 18:06:18 följande:
    PB- För att inte tala om deras fantastiska mammor! Fast oss (iaf inte mig) har du kanske inte hållit så mycket i?!??

    Kom hit ska jag hålla dig lite!

    Mammorna har jag ju snackat såpass länge med, så jag väntade mig inget annt. Barnen var ju faktiskt helt nya bekantskaper även om man hört om dem.

Svar på tråden Livets toppar och dalar