• Neon

    Hur många är "normalt" att ha gjort det med? Är svartsjuk...

    Hallåj,

    Min kille har haft ca 15 tjejer innan mig. Inga seriösa förhållanden, men mkt one night stands.
    Jag själv har gjort det seriöst med 3 personer! Är faktiskt lite svartsjuk på de "gamla" tjejerna. Vad hände, vad gjorde dem? Är det normalt att tänka så?
    Ändå tycker min kille att 15 är ingenting när man snart är 30 år. Hans kompisar ligger runt ett hundratal.... Hur många har ni gjort det med?

  • Svar på tråden Hur många är "normalt" att ha gjort det med? Är svartsjuk...
  • Maria

    jocelyn, nej inte skall väl tamponger kunna föra in några bakterier - du använder väl knappast andras begagnde sådana ??? De är ju sterila och rubbas knappast speciellt mycket mot slemhinnorna heller. Fördomsfullt, vadå, det är ju en läkare som fört fram detta, på rent medicinska grunder, det har väl inget med fördomar att göra ?? Visst kan man säga att vissa fakta vill vi inte se för vi gillar dem inte men sådan strutsmodell är väl inte så bra.

    Slemhinnorna kan väl bli retade t.ex. genom någon inflammation även om du är oskuld. Det finns ju andra bakterier än de som förs över från partner till partner. Att bada i förorenat vatten är väl t.ex. en inte så ovanlig orsak.

    Att det rent medicinskt,alltså bortsett från alla moraliska synpunkter, inte är så lyckat med 500 partners tror jag de flesta skulle instämma i. Men de allra flesta kvinnor, även om de inte är oskulder, kommer väl aldrig upp i den typen av siffror. Men visst finns det de som gör det.

  • jocelyn

    Jag tror inte du förstår min poäng...

    Och ingenstans i tråden har någon kvinna beskrivit att de varit med 500 pers. Alla har inte vad du kallar "våldsamt sexliv"...

    däremot tror jag många här har helt normala sexliv som känns bra för dem.

  • Malin22

    Maria, det måste vara flera år sedan den läkaren sa det eller också var det en mkt okunnig läkare. Förut trodde man att vestibulit var en infektion (därav namnet) men det har konstaterats många gånger om att vestibulit har INTE (kan inte nog trycka på denna punkt) med varken bakterier eller virus att göra och absolut inte antalet sexpartners! Så i dagsläget finns inga medicinska gunder för ett sådant påstående.
    För slidan är det ju precis samma sak om du har 500 samlag med en enda kille eller med 500 olika! Det är en NERVsjukdom, inte en infektionssjukdom, däremot kan den uppstå efter en infektion. Den typ av smärta som vestibulit beror kan hamna var som helst på kroppen, det finns människor med fibromyalgi som får vest. och det är exakt samma slags smärta i underlivet som på andra ställen i kroppen.
    Jag har själv haft vest. i flera år och har läst allt jag kunnat hitta om sjukdomen även alla vetenskapliga artiklar jag hittat och det finns inget samband med varken mkt sex eller många sexpartners och det är INTE en infektion!

  • Malin22

    om hon går kvar hos samma läkare skulle jag råda henne att byta. tyvärr finns det inte så många gynekologer med kunskap om vestibulit och tom några av "experterna" är inte tillräckligt upplysta, men att gå omkring och tro att hon har vest. pga hur många sexpartners hon haft! stackare...

  • Maria

    Malin22, jag skall föra din synpunkt vidare till henne men både hon och hennes läkare verkade helt säkra och det började just i slutet av hennes vilda period så att säga. Att det skulle vara samma sake med 500 samlag med en partner som med 500 olika stämmer väl dock inte alls - i det ena fallet får du i dig en pakteriekultur, i det andra 500. Om det nu är så att sjukdomen kan uppstå just efter en infektion så låter det ju inte alls otroligt att alltför många infektioner kan bana väg för det hela. Läkaren var som sagt helt säker på sambandet.

    jocelyn, nej det tror inte jag heller att 500 partners är särskilt vanligt och frågan är väl om det skall räknas som en livsstil att leva så eller om det bör kallas sexmissbruk - termen har ju faktiskt börjat användas på senare år. Givetvis kan människor välja vilken livsstil de vill i det här avseendet, olagligt är det ju inte, men i så fall bör man nog vara medveten om att det handlar om ett riskbeteende på flera sätt - precis som t.ex. hög alkoholkonsumtion, att använda droger osv.

  • jocelyn

    Jag tror du förstår att oskulder också drabbas av underlivsproblem och att inget "jag ska minsann vänta tills jag gift mig" kan skydda från könssjukdomar, HIV eller HPV. Såvida inte mannen har "sparat" dig med och ni bägge är med i "true love waits" el dylik klubb för bevarandet av mödomshinnor...

  • Malin22

    det skulle ju förutsätta att hon blivit smittad av t.ex. kondylom, efter en kondylombehandling kan man få vestibulit. Eller av många svampinfektioner och framförallt av att upprepade gånger använda vagitatorier/salvor för att behandla sig mot svamp.

    jag har kopierat följande från vestibulit.se

    "Inga kopplingar kan göras till sexuella övergrepp eller andra sexuella erfarenheter och/eller sexvanor./.../Inga skillnader kan heller påvisas då det gäller ålder för sexuell debut, antal graviditeter eller antal sexpartners."

    Däremot är det vanligt att man får vestibulit efter att ha haft många samlag utan att vara upphetsad. Så ifall din väninna ofta hade samlag utan att vara tillräckligt våt och svullen kan det ha varit orsaken. Det i sin tur skulle ju kunnat bero på att hon börjat må dåligt över sitt levnadssätt och inte längre kunnat bli k*t när hon skulle ha sex. Så i så fall skulle fet ju kunna finnas en koppling men det är ju inte samma sak som en direkt orsak. Exakt samma sak hade ju kunnat hända om hon bara haft sex med en enda kille men slutat attraheras av honom efter ett tag.

    Ang. flera främmande bakteriekultur så möter vi ju massvis med olika bakteriekulturer varje dag. Skaka hand, ta i handtag, någon hostar... munnens miljö är mkt lik slidans och den möter ju andras bakteriekultur hela tiden utan att ta skada (alltså genom att man kanske tar bort ngt från läppen med fingrarna, äter en smörgås eller godis osv). Och man får ju hoppas att hon använde kondom?

  • Malin22

    Och jag måste upprepa att alltför många läkare inte har någon koll på vestibulit. Vet inte hur många gånger jag fått höra om tjejer vars läkare sagt: "bara slappna av" / "det är för att du inte tänder på din pojkvän, du kanske skulle byta" / "det går nog över" / "vestibulit...? jaha... eh... vad är det?" jepp, det finns alltså fortfarande läkare som inte ens vet att sjukdomen finns! Eftersom det är en sjukdom drabbar kvinnors underliv är det tyvärr "självklart" att det hänger med flera fördomar som "blev av med oskulden för tidigt" / "haft för många sexpartners" / "är pryd" osv. och det sorgliga är att en del läkare också tror på dessa fördomar är bara för sorgligt. Detta har lett till att patienter ofta har fått söka informaion på egen hand och oftast vet mer om sjukdomen än läkaren.

  • Malin22

    Måste bara länka till www.sfog.se/ARG+intressegrupper/natupplaga/ARG48.pdf hoppas att det funkar bara. Det är ngt av det bästa jag läst om vestibulit (börjar på sidan 47). Bl.a. tar de upp orsaker som mest diskuterats (=mest troliga) och orsakerna kan som sagt variera från person till person och det finns ibland flera orsaker. Följande orsaker tas upp i handlingen:
    Candida (svamp) infektioner
    HPV (men man har inte hittat ngt samband)
    Tidigare behandling av candida eller kondylom
    Överdriven hygien
    Hormoner
    Psykosexuella faktorer

    Jag kan också lägga till torra slemhinnor till listan, t.ex. är det inte ovanligt att patienter med Sjögrens får vestibulit.

    Att man får ont beror på att det växer ut fler ytliga nervfibrer i vestibulum, vilket det kan göra pga långvarig smärta.

    Jag vill också påpeka att vestibulit inte på något sätt är obotligt och att man kan bli bättre/frisk ganska fort om man får RÄTT vård.

  • M.B.

    Jag träffade min man strax innan jag fyllde 18.. då hade jag bara haft 1 innan honom, medan han (ungefär i samma ålder) haft många fler än så.

    Klart man kan fundera på det, men jag skulle inte göra det..

Svar på tråden Hur många är "normalt" att ha gjort det med? Är svartsjuk...