• Oms

    Välkomna till Tivoli Empatia!

    Läser ikapp...

    HAttis! jag hoppas verklgien att din känsla är totalt felaktig, att det är kroppen som spelar dig ett spratt eller än hellre belönar dig med en måbrakänsla för restena av graviditeten! håller tummar tår (kan ju gör adet nu när Ada o Beda mår bra)

    ANg att dela nätterna under småbarnsåren så har jag o maken delat rakt av 50/50. visst, han har jobbat och det ståendes servande kunder hela dagarna men han har aldrig klagat, han vet att det e minst lika jobbigt att finna energi till att ta hand om ett skrikigt barn som att jobba på dagarna. jag vet att folk ser olika på detta men för oss har detta fungerat. den som går upp på natten ska inte behöva gå upp på morgonen. är det många turer på natten så tar vi varannan gång så att man får lite längre ihållande sömn.

    Nu är Mathilda 3 så det händer inte så ofta att hon vaknar och gör hon det så söver hon oftast sig själv igen men när hon var mindre va det en annan sak.

  • Oms

    Snaily mfl - säger som Kokosen, det blir lätt svart eller vitt såhär i ett skrift i ett internetforum, självklart har alla familjer olika förutsättningar och jag hoppas och tror att alla har pratat igenom allt ordentlgit innan man får barn OCH när man väl har fått barn och upptäcker att det man kom överrens om inte fungerade som det var tänkt. Ingen vet vilken typ av barn man får, alla barn är olika och man är i olika faser i livet och reagerar olika på krav o måsten och framförallt sömnbrist.  Maken kan hantera sömnbrist bättre än mig, jag är jättekänslig så när jag har småbarn klarar jag inte varje natt med sömnen avbruten varej timme o totalt sömn på 3 timmar. får jag sova 4 timmar på ett dygn så går det men inte mindre.

    Själv brukar jag alltid få frågan om inte maken hjälper till med stora tjejen, oftast från dem som inga stora barn har och då inte tänker på att stora barn kan styras till vad de ska tycka o tänka på samma sätt som små jasägande 4-åringar... iaf så kan många tycka att jag drar ett väldigt tungt lass med min tonåring och visst är det så, det sticker jag inte under stol med MEN maken tar då hand om lilltjejen. han hämtar o lämnar henne på dagis varje dag och har valt att arbeta deltid för att få detta att gå ihop. vidare backar han upp mig vid konflikter och är en bra axel att luta sig mot när det blåser som mest med tonåringen. detta gör att jag får energi och styrak till att ta dessa fajter med den stora.

  • Oms

    läser ikapp... ska visst lägga lilltjejen nu. stora är hos kompis och jag o maken ska surfa nätet efter lite jobbmöjligheter för honom...  det lär ju inte ta en kvart direkt...

    igår var jag på kickoff och en väldigt lyckad sådan faktiskt! improvisationsteater som var fantastiskt bra och sen hade vi 2 timmar dansklass med Björn Törnblom och Cissi Ehrlign från Let's dance!!!

    herregud men shit vad jobbigt det är att dansa chacha o disco på en heltäckningsmatta i 2 timmar fast jag måste säga att det var oerhört roligt och sjukt konditionskrävande, vilket kankse var det sämst amed det för sen var vi alla sjöblöta lagom till middagen

    en sak har jag förstått - de som lär sig att dansa dessa danser utan felsteg på bara 1 vecka i let's dance är sjukt duktiga!! det är inte helt lätt att träna in dessa danser måste jag säga och även om jag är rörlig och har hyfsad koordinationsförmåga så var det inte helt lätt, framförallt inte när man fick nya danspartners när var je nytt steg skulle läras in.

    sen har jag ju inte ngn kondis, redan efter 40 min dans var jag trött tog då en paus under en av övningarna och väntade ut discodansen (vi pratar 70 tals-disco) och efter ånyo 40 mn va rjag trött igen men då sket jag i det och fortsatte för det var ju såååå kul!

    nu är det flera på företaget som ska gå på de workshops som kulturama anordnar nu i vår för dansintresserade på alla nivåer (nja, kanske inte du då Lappis som liksom spelar i en annan liga än vad vi andra gör ) workshoppen är på 3- 4 timmar vardera så tack men nej tack - jag är alldeles för otränad för det.

    när vi alla sen satt o åt middag kom Cissi och Björn in o dansade och de är ju grymt duktiga måste jag säga. jag fick förmånen att dansa en gång med Björn och shit vad häftigt det var, jag menar när man själv inte kan o sen få pröva att dansa med ngn som får en att se ut som om man kan - det e kul!

  • Oms

    Cissi - jag måste säga att jag är så glad för din skull. jag menar har ju följt lite ups n downs genom åren och det verkar som om saker o tinga har fallti på plats och att ni nu har det jättebra grattis till det för jag vet att det kräver ett hårt arbete!

    HATTIS - men vad underbart att allt såg bra ut!! nu trodde jag inget annat och det ä precis så att man ibland blir utan symptom helt sådär (så hade jag med Mathilda i början) men så ett tu tre så är det tillbaka igen härligt!

    SMINT - supergrattsi till lillpojken! underbart med update och vad skönt att allt gått bra!! återkom o berätta mer när orken finns - vi vill veta allt som vanligt

  • Oms
    nennesjuttioåtta skrev 2011-02-04 22:07:45 följande:
    telis – Inte vara grön! Fast jag förstår att det är avundsvärt, jag tycker själv det är helt fantastiskt! Jag tror han kör efter devisen Är man stor måste man vara snäll. 
    självklart är det så han gör - lika förståndig som sina föräldrar
    BrudSommar2006 skrev 2011-02-04 22:43:06 följande:
    Nenne, jag tror typ 12:e mars.

    Omsan, går det ens att dansa på heltäckningsmatta?? Och varför välja danskick-off på ställe med sådan matta? Men vad kul det låter!

    Vi gick på många sådana där dans-helger med 4-timmarsträning innan vi fick lägga ner buggen när barnen kom och det var inte så mycket kroppen som sade ifrån rent fysiskt utan huvudet, man orkade inte koncentrera sig på steg så länge.
    Ja det går faktiskt att dansa på det men attans vad svårt det var! jag hade ju gått dit i vinterkängor o sen bytt om till klackat som vörvisso är sköna men kanske inte tillräckligt mkt stöd för att ta ut stegen så mkt som det behövs när man dansar pardans. ´Det var väl mer än nålfibermatta kanske, eller nja, den var verkligen tjock och dämpade alla ljud. Vi var på hotell Norrtull i vin o sprits gamla lokaler - helt ok men kankse inte det ultimata för dans fast säg inte det, sen när 'Cissi och Björn hade dansuppvisnign så fullkomligt gled Cissi omkring på nämnda matta i en snabb  chacha...
  • Oms

     Ang det här med barn och deras sovtider och mängden av sömn som de får så är det ju sjukt olika! Det enda som man egentligen "vet" är att de flesta barn efter några levnadsmånader kan reglera detta med sömn rätt så bra. Sen finns det de barnen som behöver vår hjälp att lära sig sova o komma till ro (bla jag o liten och jag tror även mugglan har kört lite AW va?) och så finns det ett fåtal som aldrig får tillräckligt med sömn. ofta har de barnen ngt form av handikapp, tillstånd, sjukdom eller syndrom vilket påverkar barnet till det negative när det rör sömnen.

    för min stora har det varit så att hon somnade sent, mkt sent från dag 1 typ men somnade sen i sin spjälsäng o sov sen hela natten redan vid 3 veckors ålder. som bebis hade hon ett  sovpass på 1 timme per dag o sen var vaken till ca 22 på kvällen. sen när hon var ca 1 år var hon vaken till 22-23 varje dag och vaknade runt 8 på morgonen. när hon skulle fylla 2 var vi tvungna att helt sluta med middagssömnen för hon var hyper upp till kl 24 varje natt! helt galet var det. så när den försvann började hon somna vid 22 igen - skönt! men intensivt. hade då börjat dagis och vaknade 07.00 och gick sen o la sig kl 22.00 dvs var vaken i 15 timmar varje dygn precis som en vuxen.

    Med ålder och ökad stimulans kunde hon somna lite tidigare och när hon började skolan så somnade hon oftast runt 9 på kvällen men vaknade då också 06.30.

    Detta med att sova lite är ju också typiskt för barn med den typ av svårigheter som hon har (adhd, add etc)

    Nu är hon tonåring och om man inte väcker henne så sover hon i minst 12 timmar på raken

    Lilla tjejen var det annorlunda med från dag 1 hon vkande jättelätt o sov i korta perioder. nu kan ju hennes reflux varit anledning till det, framförallt till dess att vi fick medicin och att den började hjälpa o läka det sår hon fått av magsyran i halsen. vi upptäckte snabbt att henne behövde man lära att sova och efter några månaders stress o irritation över sömn o brist på sömn för alla i familjen så tog vi tag i detta med AW och sova hela natten. vi höll väl på i ca ngn månad med att vänja henne att somna själv i sin säng och den månaden kändes som flera år, framförallt de nätter hon vaknade så fort vi slutade ramsa o gunga spjälsäng på vyssanlull tassarna ( hon gillade inte buffningarna). men. när hon var 7 månader så somnade hon och sov  faktiskt helt själv i sitt rum! helt underbart och vilken frihet! fram till drygt 1 års ålder så vaknade hon varje natt och ville ha välling (detta har sen återkommit under div utvecklingsfaser) men annars så sover hon hela natten från 19-07 ungefär. hon har nu slutat sova middag då hon nu är 3 år men innan 1 års ålder sov hon middag 2ggr/dag och efter 1 år så 1 ggr á 1,5 h/ dag.

    om den här tråden blir odödlig och jag o maken får fler barn så ska jag försöak komma ihåg att gå in o kiak här de dagar jag ev tvivlar på att jag ngnsin ska få sov a ngt mer

  • Oms

    ang detta med sexlivet... jaa, vad ska man säga. jag o maken tillhör väl iofs de som får till det i 1-2 ggr/veckan och ibland mer om lusten o andan faller på (Läs om vi inte är för trötta) men med tanke på vilken frekvens det var de första åren under förälskelsen o innan alla krav ja då är detta inte alls ngt att komma med.

    vi hade en period tidig höst då vi bara fick till det ½ gång i veckan typ ( ja vi somnade från det båda två, hahaha) och efter några veckor märkte vi båda av det i relationen, det blev mer så att man drog sig undan lite o var lite mer egocentrisk. jag hade så mkt med stora tjejen då och obefintliga järnvärden så jag SOV, maken tröstade sig med tv'n o datorn och kom väl i säng lite senare än mig under en period. DÅ satte vi oss ned o diskuterade det hela och kom överrens om att vi var tvungna att prioritera detta så vi började gå o lägga oss tidigare om kvällarna och det hjälpte faktiskt

    Nu är vi ute på andra sidan igen och för oss är det viktigt att vi tar oss o tid o ork till att faktiskt få till det. vi mår båda så mkt bättre då om än att vi självklart har massor av närhet o gos de andra dagarna när vi inte får till det (inte alla dagar såklart - vi är väl inga übernänniskor)

    under semestern fick vi faktiskt till det flera gånger per dag/natt  - VARJE dag! helt galet o sjukt otippat men vi var alla fria från stress, fick sovmorgon varannan dag o oftare ändå då vi hade barnvakt då o då - underbart! Men under denna vecka som gått har vi bara fått till det 2 ggr vilket visar på att även om viljan o lusten verkligen finns där så krävs det tid o ork för att man ska få till det iaf! Jag är ju den som oftast somnar från det hela men maken kan också ha sina dagar om än mer sällan.

    för att göra som "alla" andra och gå in på detaljer så upptäckte vi också quickfixen glidmedel efter förlossningen - funkar i alla lägen framförallt om vi pratar superspontant bolibompasex vi delar också ett vanligt täcke för på så vis ligger vi alltid nära eller på varandra och då vi sover nakna så underlättar det då att köra på när andan faller på. vidare försöker vi sitta bredvid varandra på soffan iaf ngn del av kvällen så att man kan tanka lite närhet innan sänggåendet för annars blir det så konstruerat på ngt vis. vi rör vid varandra hela tiden (nej självklart inte den som är arg, trött, stressad, irriterad osv) och även om vi inte pussar o håller på offentlgit eller när vi har folk hemma eller tonåringen på soffan bredvid,  så kan man ju alltid ge lite blickar, skicka ngt sms, gå förbi varandra extra nära osv osv  maken är en mästare på detta och jag ngt sämre, dock är det ju oftast jag som behöver "startas" och inte han så det fungerar för oss

  • Oms

    Fossing - (jag vill alltid skriva Tossing av ngn anledning, konstigt. iaf, nja klokheter vet jag inte snarare bara MIN erfarenhet och av ngn naledning brukar sådana inlägg komma tidig lördagmorgon för det är då jag går upp med lilltjejen ( maken går upp varje söndag och jag varje lördag)


    ja o självklart så underlättar ju det oooootroligt mkt att vi har ett barn som sover på kvällar o nätter, visst fick vi till det en hel del när lilltjejen var bebis också men det är högre kvalité på sexandet nu än då skulle jag vilja säga

  • Oms

    Teletubbisen - men herregud vilken hemsk inredning i huset du visade! jag blev ju nästan illamående. precis som ngn sa så fattades det lite på rören o panna - annars såga llt ut som ngt slags orientalsitk palats från tusen och en natt bara att allt var på samma ställe o mkt mindre!

    Fossing - jo det där är lite typiskt män att sex löser det mesta. vi tillhör inte de som  har make up sex men många har det, jag har aldrig haft det och förstår inte riktigt hur man i stundens hetta (Av ilska) kan känna åtrår till den personen man är arg på? men det kanske är vi som inte är så temperamentesfulla så vi blir inte explosivt arga utan mera irriterade om vi har en oenighet, hahaha. Däremot så vet jag många män som använder sig av sex för att kunna sova efter en hektiskt dag, lite som ett sömnpiller då det stimulerar produktionen bl a av oxytocin och gör oss - framförallt män - mer trötta o rofyllda.

Svar på tråden Välkomna till Tivoli Empatia!