Vad är det för fel med brudöverföring??
Varför tycker vissa att det är så hemskt med att pappan lämnar över sin dotter vid altaret???
Varför tycker vissa att det är så hemskt med att pappan lämnar över sin dotter vid altaret???
Jo, det finns en anledning till att symbolik inte är begränsad till en viss tid eller ett visst land. Jag tror t ex att du skulle bli rätt så upprörd om jag ville ha svastikor på min brudklänning. Varför? Självklart är det så att vissa symboler har en historik och associationer som är gemensamma för oss alla. Det är själva poängen med symbolik.
För övrigt blir du inte utesluten ur kyrkan bara för att du kanske inte får utforma en vigselgudstjänst efter dina egna önskemål. Kyrkan är fylld av symbolik, och de flesta präster är överens om att brudöverlämningen inte avspeglar Svenska Kyrkans syn på relationen mellan man och kvinna. Därför är de flesta emot att införa en sådan sedvänja i Sverige.
Det är ditt val vad du vill ha på din brudklänning, det är inget jag skulle välja på min. Men det är samma där jag kan garantera att det går att ändra den innebörd som hakkorset har men det skulle ta generationer. Ta dig en till på hur olika traditioner har uppkommit och vad dom grundat sig i du kommer nog i många fall bli förvånad över hur mycket som i dag verkar fint och accepterat, grundar sig på inte alls särskilt fina och trevliga traditioner.
Det är ju precis det som detta handlar om, överlämning kommer sig av att kvinnan ägdes av sin far och överlämnades,tillsammans med betalning, till mannen. Fin symbolik!!
Det är faktiskt inte ett "skitsamma" och någon gammal kvarleva som ingen funderat över sedan begynnelsen. Tvärtom är det en välgenomtänkt del av vigselrituale som tydligt markerar vikten av att vigseln sker av fri vilja från båda parter. (En historisk bakgrund till det finns naturligtvis, då brudrov faktiskt var ganska vanligt förr i världen och där det inte ens behövdes att bruden sa ja.) Men symboliken i att två människor som älskar varandra tillsammans , sida vid sida-inte den ena före och den andra efter, inte den ena ledd och den andra väntande eller något annat, tror jag faktiskt ärligt talat är riktigt svårslagen. Det kan knappast anses trångsynt av kyrkan att värna ett så starkt uttryck i sin vigselcermoni.
När det gäller hur tråkig kyrkan är, så är det väl som med allt annat-om du-och alla andra som ärså himla lättsamma och välkomnande och roliga, skiter i att vara med och på vardagsbasis vara den församling som faktiskt utgörs av människor, ja då kan det ju knappast påverkas av dig och åt det håll du vill ha det. I mina ögon duger det inte att bara vilja skapa sitt alldeles egna utifrån privata åsikter just vid dop, bröllop och begravning och sedan i övrigt i stort sett ge kyrkan fingret. Var med och var en levande del då! Skrik högt om förändring och allt vad du vill, men gör det inifrån så det spelar någon roll!
Så försöker jag tänka när det gäller de sammanhang jag kommer i. Skola, idrottsföreningar, samhällsengagemnang i övrigt, ingenting kan bli som jag tycker det borde om jag inte är med och jobbar för det.
När det gäller just brudöverlämning hoppas jag ingen lyckas föörändra det gamla, utan tvärtom att det kommer att slås fast att liksom psalmerna så ingår gemensam ingång. När det gäller andra saker, finns det säkert sådant jag skulle ge dig medhåll om ifall du bara var där och sa det.
För det första är det bestman/marskalken som ska hålla ringen, m2b kommer att hålla i en microfon. När musiken börjar så börjar han sjunga halva första versen. Sen ställer jag mig i dörren och sjunger andra halvan medans tärnan går in med min dotter som inte kan gå in själv. När refrängen kommer går jag upp till min m2b till altaret. Sen kommer vi sjunga resten av låten vända till hälften mot varandra till hälften mot gästerna som artister gör när dom sjunger duett på scen.
Flotten snälla yttra dig inte om dravel utan att veta hela upplägget. Inget bra kommer av förutfattade me
meningar skulle det vara på slutet dottern slog på tangentbordet och skickade iväg meddelandet
Lycka till med det upplägget, inte EN enda präst där jag jobbar hade överhuvudtaget övervägt att viga ett par med detta upplägg. Här lägger all personal ner stor möda för att visa respekt mot kyrkorummet och kyrkohandboken är en utmärkt guidebok till hur man utformar en vigselgudstjänst.
Passionsblomman: Har du någon aning om vad jag gjort för kyrkan där jag bor? Nej det har du inte, där har vi förutfattade meningar igen. (jag gifter mig i församlingen där jag är uppväxt inte där jag bor nu)
Där jag bor brukar det som mest vara en 10-15 personer på en gudstjänst och det är vid speciella tillfällen, annars är det bara en handfull. Jag har kämpat och slitit för att få kyrkan på fötter, Har sett vad som funkat bra i den församling vi gifter oss i som är ungefär lika stor. Men är man helt ensam om att vilja göra gudtjänsten till något folk vill gå på, att få folk att komma till kyrkan och trivas där, ja det går inte. Jag gav upp efter ca ett år även om jag fortfarande har bra kontakt med prästen där så går jag nästan aldrig dit. Har istället börjat åka till den församling vi ska vigas i när jag känner ett behov av kyrkan.
Jag undrar hur ofta alla som skriker om att respektera allt som kyrkan hittar på verkligen går i kyrkan. Skulle tippa på att många aldrig visar sig där annat än vid dop, bröllop och begravningar
Både präst och kantor har redan gått med på det upplägget tack så mycket, båda tycker att det ska bli jättekul. Men sen så klart vi gifter oss i en mordern församling, inte en förlegad en.
Jag kan hålla med när det gäller symboliken på brudöverlämning. Men jag håller fast vid att det ska vara brudparets val i alla fall om prästen går med på det. Tycker därimot att dom ska veta vad dom ger sig in på och vad akten symboliserar.