• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • CoG

    Hur och var rosorna skulle sitta var inte upp till mig, jag hade lovat dottern att få dekorera tårtan då jag ville kavla ut den själv.
    Alla små puppar runtom kom dot under kvällen så hon gått och lagt sig.

    Jag tycker att det är superfint då det ser ut som att rosorna rinner över kanten, så som du tipsade om.


    Chicita skrev 2012-11-11 21:38:20 följande:
    Den blev väl inte så tokig CoG Glad
    Jag kan ge ett tips... När jag inte orkar göra blad till blommorna så grupperar jag dom på en sida av tårtan, eller tja så att dom "rinner" över kanten eller så att dom sitter i en grupp som inte är centrerad alltså...
  • ClaraH

    Jag kastar ut mig en fråga. Jag skulle vilja göra en tvåvåningstårta, men det verkar vara jättesvårt att hitta mindre bakformar till tårtbotten. Var har ni fått tag i dem någonstans och vilka mått har era formar?


  • CoG

    Hörde att en köpte en mindre spingform på ö&b för 39 kr.


    ClaraH skrev 2012-11-12 13:47:24 följande:
    Jag kastar ut mig en fråga. Jag skulle vilja göra en tvåvåningstårta, men det verkar vara jättesvårt att hitta mindre bakformar till tårtbotten. Var har ni fått tag i dem någonstans och vilka mått har era formar?
  • Chicita
    CoG skrev 2012-11-12 13:18:03 följande:
    Hur och var rosorna skulle sitta var inte upp till mig, jag hade lovat dottern att få dekorera tårtan då jag ville kavla ut den själv.
    Alla små puppar runtom kom dot under kvällen så hon gått och lagt sig.

    Jag tycker att det är superfint då det ser ut som att rosorna rinner över kanten, så som du tipsade om.
    Aha, ja men då är det ju klart att dottern skulle få dekorera Solig
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-11-12 13:47:24 följande:
    Jag kastar ut mig en fråga. Jag skulle vilja göra en tvåvåningstårta, men det verkar vara jättesvårt att hitta mindre bakformar till tårtbotten. Var har ni fått tag i dem någonstans och vilka mått har era formar?
    Jag har köpt de formar jag använder till våningstårtorna på tårtdecor (eller var det kakburken kanske).
    Det är sådana där set med 4 formar i olika storlekar. ca 700:- per set
    I någon (eller båda) butikerna så har dom lösa formar i olika storlekar också 
    Mått... tja ca 15 cm för den minsta och 32 för den största och dom ökar med jämna steg däremellan
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-12 17:08:36 följande:
    Jag har köpt de formar jag använder till våningstårtorna på tårtdecor (eller var det kakburken kanske).
    Det är sådana där set med 4 formar i olika storlekar. ca 700:- per set
    I någon (eller båda) butikerna så har dom lösa formar i olika storlekar också 
    Mått... tja ca 15 cm för den minsta och 32 för den största och dom ökar med jämna steg däremellan
    Tack för tipset, då ska jag surfa runt lite. Lite dyrt känns det som, men man får ju faktiskt ett helt set.
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-11-12 20:35:10 följande:
    Tack för tipset, då ska jag surfa runt lite. Lite dyrt känns det som, men man får ju faktiskt ett helt set.
    Jo precis, jag bakade i större formar först och skar ut det jag behövde först. Men jag insåg efter ett tag att jag nog skulle kunna ha användning av flera formar i ett set.
    Ibland vill jag ju bara baka en provtårta med någon ny fyllning.
    Och då funkar den där minsta formen perfekt.

    Ibland vill jag göra en stor tårta till många personer och då kör jag den största formen (som enligt många tabeller ska räcka till 25-30 portioner. Men det beror nog mycket på hur höga tårtor man gör också eftersom man tar en mindre bit om det är en hög tårta... 
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-12 20:40:36 följande:
    Jo precis, jag bakade i större formar först och skar ut det jag behövde först. Men jag insåg efter ett tag att jag nog skulle kunna ha användning av flera formar i ett set.
    Ibland vill jag ju bara baka en provtårta med någon ny fyllning.
    Och då funkar den där minsta formen perfekt.

    Ibland vill jag göra en stor tårta till många personer och då kör jag den största formen (som enligt många tabeller ska räcka till 25-30 portioner. Men det beror nog mycket på hur höga tårtor man gör också eftersom man tar en mindre bit om det är en hög tårta... 

    Om du gör en våningstårta, hur brukar du då kombinera dem för t.ex. 35-40 personer? Jag hittade på kakburken. De kostade lite över 500, så det var ju rätt OK (men det är lätt att man svävar ut och köper alldeles för mycket på de där sidorna).

  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-11-12 20:55:28 följande:

    Om du gör en våningstårta, hur brukar du då kombinera dem för t.ex. 35-40 personer? Jag hittade på kakburken. De kostade lite över 500, så det var ju rätt OK (men det är lätt att man svävar ut och köper alldeles för mycket på de där sidorna).


    haha ja det brukar ofta bli en bra slant när jag beställer där Tungan ute

    Första bröllopstårtan jag gjorde var till 35 personer och jag var rädd att 4 våningar inte skulle räcka, men jag gjorde en sån ändå.
    Ungefär halva bottenvåningen blev kvar.

    Några månader senare skulle jag göra tårta till ca 60 personer och gjorde då en fyravånings + en extra botten eftersom jag visste att de flesta på första bröllopet tog en gång till.
    Båda bottenvåningarna + halva näst största blev kvar och då tog även flera om tårta där också. Vet inte varför den räckte längre egentligen...

    Men det är alltså jättesvårt att säga.
    Det borde räcka med 3 våningar om man räknar från den minsta och går uppåt i storlek. Men det kan alltså gå åt betydligt mycket mer... 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm