• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Principisessan

    Barbietårta med regnbågsfärgade tårtbottnar, lemoncurdmousse, jordgubbsmousse, vitchoklad ganache och spacklad med chokladsmörkkräm
    Dekorerar med MMF och sugarpaste  



  • CoG


    En kombinerad födelsedags- och farsdagstårta bjöd vi på hos svärisarna idag.
    Det är vanliga köpta bottnar, jag bryr mig inte så noga om höjden.
    God var den iaf :)
    Sen var jag så sjukt trött igår då jag dekorerade den att jag inte orkade göra blombladen....
    Som tur är gillade dom den ändå :)
  • ClaraH
    Chicita skrev 2012-11-11 20:27:43 följande:
    Har du receptet på limesmörkräm...
    Jag har kört med den vita chokladsmörkrämen så länge nu att jag nog måste variera mig lite Oskyldig 

    Ja jag brukar göra en limemousse som jag baserar på limecurd och grädde. Supersmaskig. Jättefräch och kan kombineras med många smaker Skrattande 
    Jag gör ungefär så här, men jag brukar inte ha så mycket florsocker i, gillar inte att det blir för sött, och istället för vatten smakar jag av med lime. När det gäller smörkräm kör jag väldigt mycket på fri hand och smakar helt enkelt av tills jag tycker att det blir bra.

    Jag har en hel del mousserecept på min blogg. Passionsmoussen är också jättegod och den lite syrligare hallonmoussen. www.salstamm.blogspot.com

    Smörkräm
    Ingredienser
    115g smör
    4-4,5dl florsocker
    2 tsk kokande vatten
    Några droppar karamellfärg eller pastafärg
    smaksättning (citron, lime, kakao etc.)
    Gör så här:
    1.      Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då). Jag kör i matberedaren.
    2.      Tillsätt sedan florsockret lite i taget.
    3.      Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
  • Chicita
    ClaraH Aha, det var så jag gjorde vanlig smörkräm förut. Eller om jag inte har ingredienser hemma till den vita chokladsmörkrämen jag använder nu. Den som blivit en så stor favorit.

    Den består ju av tre lika delar smält vit choklad, smör och philadelphiaost. Och jag vispar också den för att få den fluffigare och inte så smörig Glad 

    Jättefin barbietårta majjja.  Har du använt en riktig barbie? Eller är det en sån där överkropp med pigg under som man kan köpa just för tårtor?
    Jag brukar använda billiga barbies, såna man kan rycka benen av och stoppa tillbaka utan att skada dockan.
    (mina tårtor ligger i albumet på min hemsida smulan.webdon.nu

    Den blev väl inte så tokig CoG Glad 
    Jag kan ge ett tips... När jag inte orkar göra blad till blommorna så grupperar jag dom på en sida av tårtan, eller tja så att dom "rinner" över kanten eller så att dom sitter i en grupp som inte är centrerad alltså...
     
  • Principisessan
    Chicita skrev 2012-11-11 21:38:20 följande:
    ClaraH Aha, det var så jag gjorde vanlig smörkräm förut. Eller om jag inte har ingredienser hemma till den vita chokladsmörkrämen jag använder nu. Den som blivit en så stor favorit.

    Den består ju av tre lika delar smält vit choklad, smör och philadelphiaost. Och jag vispar också den för att få den fluffigare och inte så smörig Glad 

    Jättefin barbietårta majjja.  Har du använt en riktig barbie? Eller är det en sån där överkropp med pigg under som man kan köpa just för tårtor?
    Jag brukar använda billiga barbies, såna man kan rycka benen av och stoppa tillbaka utan att skada dockan.
    (mina tårtor ligger i albumet på min hemsida smulan.webdon.nu

    Den blev väl inte så tokig CoG Glad 
    Jag kan ge ett tips... När jag inte orkar göra blad till blommorna så grupperar jag dom på en sida av tårtan, eller tja så att dom "rinner" över kanten eller så att dom sitter i en grupp som inte är centrerad alltså...
    jag använde en riktig barbie. Denna tårta gjorde jag till en kollegas dotter och hon ville själv ta med sig en egen befintlig barbie. Så jag piffade till denna barbie i håret och gjorde en krona av sugarpaste. 
    tårtan är väldigt hög då hela barbies ben skulle täckas. 
  • Chicita
    majjja skrev 2012-11-11 21:57:31 följande:
    jag använde en riktig barbie. Denna tårta gjorde jag till en kollegas dotter och hon ville själv ta med sig en egen befintlig barbie. Så jag piffade till denna barbie i håret och gjorde en krona av sugarpaste. 
    tårtan är väldigt hög då hela barbies ben skulle täckas. 
    Ja det är ju det som är fördelen med att kunna ta bort benen på dom billigare.
    Man kan göra tårtan lite lägre.
    Men jag vill ju ändå inte göra dom oproportionerligt låga... Glad 
    Jag brukar ha intentionen att benen ska få plats i tårtan. Men ibland fattas någon cm och kan man ta bort benen så har man ju det spelrummet Solig 
  • Principisessan
    Chicita skrev 2012-11-11 22:04:21 följande:
    Ja det är ju det som är fördelen med att kunna ta bort benen på dom billigare.
    Man kan göra tårtan lite lägre.
    Men jag vill ju ändå inte göra dom oproportionerligt låga... Glad 
    Jag brukar ha intentionen att benen ska få plats i tårtan. Men ibland fattas någon cm och kan man ta bort benen så har man ju det spelrummet Solig 
    ja precis, kollade på dina tårtor och de såg ju jättefina ut! blev oerhört impad av dina bröllopstårtor 
  • Chicita
    majjja skrev 2012-11-11 22:40:06 följande:
    ja precis, kollade på dina tårtor och de såg ju jättefina ut! blev oerhört impad av dina bröllopstårtor 
    tack Solig... Då skulle du bara veta hur missnöjd jag är med vår bröllopstårta (som jag gjorde) Flört
    Jag hade tre moussefyllningar i (tårtbottnar emellan för stabilitet) och den ena moussen blev inte lika fast som den brukar bli, så det gick inte att täcka med SP eftersom den bara ville säcka ihop då.
    Så jag fick panikspritsa grädde på tårtan bara för att täcka med något. Och jag hade inte grädde så det räckte riktigt...
     
  • Principisessan
    Chicita skrev 2012-11-11 23:03:34 följande:
    tack Solig... Då skulle du bara veta hur missnöjd jag är med vår bröllopstårta (som jag gjorde) Flört
    Jag hade tre moussefyllningar i (tårtbottnar emellan för stabilitet) och den ena moussen blev inte lika fast som den brukar bli, så det gick inte att täcka med SP eftersom den bara ville säcka ihop då.
    Så jag fick panikspritsa grädde på tårtan bara för att täcka med något. Och jag hade inte grädde så det räckte riktigt...
    aj då, tur du kan le åt det ändå :) den smakade väl bra trots det? :)

    Vi har ju ingen bröllopsfest så, samtidigt älskar jag att baka så funderar på att ha en liten tårta i två våningar som vi skär upp hemma dagen efter, för att ändå ha en bröllopstårta.
    Får väl se hur jag hinner med :)  
  • Chicita
    majjja skrev 2012-11-11 23:06:29 följande:
    aj då, tur du kan le åt det ändå :) den smakade väl bra trots det? :)

    Vi har ju ingen bröllopsfest så, samtidigt älskar jag att baka så funderar på att ha en liten tårta i två våningar som vi skär upp hemma dagen efter, för att ändå ha en bröllopstårta.
    Får väl se hur jag hinner med :)  
    Jadå den smakade bra. Jag var så förbannad att jag tänkte slänga tårtan i väggen ett tag. Men min älskade make stoppade mig och sa att han sett fram emot att äta tårtan, inte att titta på den. Så då lugnade jag mig lite Flört
    Alla mina vänner och släktingar, jobbarkompisar och dom närmaste på makens sida har sett mina tårtor förut. Så dom visste ju att jag kunde bättre.
    Resten visste ju inte att det var jag som gjort tårtan. Så det var lugnt ändå Flört 

    Det finns alltid en bra anledning att göra tårta, så det låter väl som en bra idé om du hinner Solig 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm