• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    majjja skrev 2013-01-19 22:51:06 följande:
    Hmmm det varnog något annat men gelatin torde ju funka.. Hur gör man då? Ska jag värma grädden
    Följ instruktionerna på paketet med gelatinblad...

    Du ska smälta gelatinet och tillsätta det i grädden. Det finns också pulvergelatin som man kan använda kallt, men det har inte jag använt så jag vet inte hur det funkar. Men det ska stå på paketet Glad
  • ThereseV
    BlomAnna skrev 2013-01-19 22:21:20 följande:
    Har aldrig provat mmf...Vad är det och hur funkar det?
    Jag antar att det fungerar på samma sätt som sugarpaste och liknande, förutom att du inte behöver spackla med något speciellt. Jag har bara gjort två täckta tårtor och på båda dom har jag anvät mmf så jag kan inte jämföra hur det är mot för annat. Jag spacklade tårtorna med grädde och hade dom i kylen på gränsen till för länge och dom såg lika fina ut hela tiden:P 
  • BlomAnna
    ThereseV skrev 2013-01-19 23:08:12 följande:
    Jag antar att det fungerar på samma sätt som sugarpaste och liknande, förutom att du inte behöver spackla med något speciellt. Jag har bara gjort två täckta tårtor och på båda dom har jag anvät mmf så jag kan inte jämföra hur det är mot för annat. Jag spacklade tårtorna med grädde och hade dom i kylen på gränsen till för länge och dom såg lika fina ut hela tiden:P 
    Ok...det kanske man skulle ta och prova nån gång då.
     
  • snowstars

    Vi ska flytta i månadsskiftet och jag börjar fundera på om vi ska ha nån typ av "inflyttningsmingel" istället för en fest. (Nej, man måste ju inte ha en fest men typ alla våra kompisar har haft det så.. Ja.). Tänkte då ha bakat lite kakor, nåt matigt (kanske Chicitas isbrytare) och så en tårta?


     


    Vanlig gräddtårta kan jag ju baka, det är inga problem. Men jag tänkte att det kunde vara kul med en lite "roligare" tårta. Funderar på att bara göra en liten snögubbe och snöflingor som dekoration.


     


    Frågor på det:


    - Vad använder man för botten? (Ja, man gör som man vill men.. Tips?)


    -Vilken fyllning ska man ha? Måste det vara mousser med gelatin i? Förslag på smaker?


    - Vad täcker man med? Eller snarare - HUR täcker man så det blir snyggt?


     


    Har skummat tråden lite men kände ändå att jag behövde slänga ut dessa frågor.

  • Chicita
    snowstars
    Jag kopierade två tidigare inlägg där jag dels gav ett recept på tårtbotten som jag verkligen gillar + lite info om hur man lägger på sockerpasta / marsipan
    -----------------------------------------------------
    Tårtbottnar var det

    Ca 20 bitar ska detta räcka till, men det håller jag inte med om. Jag brukar sätta en "krage" av smörpapper på insidan av formen som är ca 5 cm högre än formen (stryk lite smör på formens insida så klistrar det fast smörpappret tills smeten har kommit i och håller den på plats, klipp gärna ut och lägg en rundel i botten också så slipper du bröa formen.
    Jag brukar göra 1,5 sats till en 20-bitarsform (ca 25 cm)

    1 sats - sätt ugnen på 175 grader. Kakan gräddas i nedre delen av ugnen i ca 40 min

    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl vetemjöl
    1 dl potatismjöl
    2 tsk bakpulver

    Vispa ägg och socker pösigt, det ska börja ändra färg och bli ljusare innan du har vispat klart
    Blanda mjölsorterna och bakpulvret
    Vänd ner (eller vispa på låg hastighet) i smeten och blanda väl (sikta gärna mjölblandningen för att undvika klumpar)
    Häll smeten i den preparerade formen och grädda enligt anvisningarna.
    Känn med en sticka om den är klar.

    För att dela bottnarna så ska dom vara riktigt svala. Jag har hört att bottnar som är tinade (alltså har varit frysta) ska smula mindre när man skär upp dom. Men jag använder min "tårtsåg" med ställbara höjder, så jag klarar mig rätt bra ändå.
    Men om du inte vet att du kan skära rakt så kan du dela med sytråd.
    Ta en bit sytråd (gärna lite grövre) och lägg runt kakan. Det ska bara bli kanske 10 cm över på varje ände när du gått hela varvet runt. Korsa ändarna (knyt inte) och ta tag så nära kakan du kan. Dra sen isär händerna och var noga med att hålla dom i samma höjd som där du lagt tråden, så kommer tråden att dela bottnarna åt dig enkelt och relativt smulfritt. 
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Till att börja med så måste tårtans innehåll vara så kallat skär-fast.
    Alltså rätt stabilt, så det håller formen när man skär i tårtan, det får inte "läcka" ut innehåll i det hål som bildas av tårtbiten som försvinner.
    Annars går det inte att lägga på marsipanen riktigt snyggt.
    Och om inte tårtan ska ätas direkt så bör man spackla tårtan med smörkräm innan man lägger på locket. (man kan göra väldigt god smörkräm, som nästan är som en fyllning men det är en annan fråga Flört)

    Sen är det viktigt att marsipanen är smidig. 
    Där är sockerpasta betydligt enklare att arbeta med då den kan sträckas mer utan att spricka. 

    Locket bör vara ca 5-6 mm tjockt när man börjar och gärna så att det är 5-10 cm för stort, det ska inte bara räcka precis ner och täcka tårtan..
    Man lägger på locket och försöker få det så centrerat man kan.
    Sen lyfter man upp en sida på marsipanen / sockerpastan och sträcker ut den samtidigt som man slätar med handen neråt några cm. Sen flyttar man sig och gör samma en liten bit bort och fortsätter så i en spiralform längs med tårtan tills man har sträckt och slätat ut sidorna hela vägen runt och ner.
    -------------------------------------------------
    Och så ett gott recept på smörkräm
    1 del smält vit choklad
    1 del smält smör (eller i alla fall rumstempererat så det går att vispa med elvisp)
    1 del philadelphiaost 
    (100 g av varje brukar räcka bra)
    Vispa ihop ingredienserna så blir det smidigt och bra

    När det gäller fyllning så föredrar jag moussefyllningar med gelatin, men det måste man inte ha.
    Det viktigaste är att fyllningen blir skärfast. Du kan alltså ha exempelvis en chokladtryffel eller mosad mango (när du har frukt så måste den vara såpass "torr" att den inte läcker ut massa vätska, för det tål sockerpastan absolut inte och även marsipan kan vara känsligt för fukt).

    Lycka till...
    Isbrytarna brukar vara poppis hos de flesta Skrattande
     
  • Emmalinnea
    Här är mina godsaker kansek inte världens snyggaste allihop men nog så goda :)
  • snowstars

    Tusen tack, Chicita! Visste att det fanns såna inlägg men hittade dom inte. Har sparat dina instruktioner så får vi se om jag får användning för dom Har inte ens pratat med M2b om detta.


     


    Men man kan ju baka tårta i andra sammanhang annars.

  • snowstars

    Hehe, det gör ju det ;)


     


    En fråga till: ungefär hur mycket sugarpaste/marsipan behöver man för att täcka en vanlig tårta?

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm