• BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • Smilla82

    Jag har en hel del syskonbarn och de får verkligen inte vara med. Vi har barnfritt...punkt slut, gäller alla. Varför skulle vi göra undantag för en enbart vissa gäster?

    Visst finns det säkert gäster som tycker detta är konstigt eller som har svårt med det men isf så får de väl stanna hemma. Visst vill vi att våra vänner skall vara med på festen men vill eller kan de inte lämna sina barn hemma så accepterar vi att gästerna isf stannar hemma och avböjer inbjudan.

  • scarborough81

    Vi har bjudit syskonbarnen, de är en del av närmaste familjen tyker vi.
    Man har ju varit med i deras uppväxt hela vägen.


    födelsedagsbrud skrev 2010-03-12 11:35:31 följande:
     

    HUr gör alla andra med sina syskonbarn undrar jag...är de välkommna...eller räknas de precis som vänners barn??
  • Nordiskbrud

    Varför ska syskonbarn särbehandlas? Jag personligen tycker alla barn eller inga barn, förstår att det blir höjda ögonbryn om man handplockar lite i den frågan, men alla gör väl också som de vill.
    Vi valde inga, där med inte våra egna barn, syskonbarn, kusiners barn eller vänners. Barnfritt är barnfritt, punkt slut. Jag accepterar det och löser det efter bästa förmåga om vi får inbjudan till något utan barnen och förväntar mig det samma från andra när jag bjuder in till barnfritt. Jag gnäller inte över det när vi "råkar ut" för en dylik inbjudan och förväntar mig att andra inte gör det mot mig.

    (Och nej, att våra egna barn inte var med är inte pga av att vi inte älskar dem över allt annat det berode enbart på att de bara är 1 resp 2 år och inte skulle klarat av en lång formell middag - de lägger sig då middagen började dessutom och då skulle de ändå behövt ha en barnvakt eftersom lokalen vi var i inte skulle fungerat att sova i, de skulle då behövt sova i ett hotellrum med barnvakt eftersom jag aldrig skulle lägga dem och sedan lämna dem där. Då hade de det mycket bättre hemma med en barnvakt de är trygga med och som lekte med dem och sedan lade dem i sina egna sängar ).


    födelsedagsbrud skrev 2010-03-12 11:35:31 följande:
     

    HUr gör alla andra med sina syskonbarn undrar jag...är de välkommna...eller räknas de precis som vänners barn??
  • Sebastiána
    Nordiskbrud skrev 2010-03-12 13:34:25 följande:
    Varför ska syskonbarn särbehandlas? Jag personligen tycker alla barn eller inga barn, förstår att det blir höjda ögonbryn om man handplockar lite i den frågan, men alla gör väl också som de vill.Vi valde inga, där med inte våra egna barn, syskonbarn, kusiners barn eller vänners. Barnfritt är barnfritt, punkt slut. Jag accepterar det och löser det efter bästa förmåga om vi får inbjudan till något utan barnen och förväntar mig det samma från andra när jag bjuder in till barnfritt. Jag gnäller inte över det när vi "råkar ut" för en dylik inbjudan och förväntar mig att andra inte gör det mot mig. (Och nej, att våra egna barn inte var med är inte pga av att vi inte älskar dem över allt annat det berode enbart på att de bara är 1 resp 2 år och inte skulle klarat av en lång formell middag - de lägger sig då middagen började dessutom och då skulle de ändå behövt ha en barnvakt eftersom lokalen vi var i inte skulle fungerat att sova i, de skulle då behövt sova i ett hotellrum med barnvakt eftersom jag aldrig skulle lägga dem och sedan lämna dem där. Då hade de det mycket bättre hemma med en barnvakt de är trygga med och som lekte med dem och sedan lade dem i sina egna sängar ).
    Håller egentligen med, barnfritt är barnfritt. Nu åker vår lilla brudnäbb 125 mil med flyg för att komma till bröllopet så hon kan knappast åka hem efter vigseln. Hon får vara med på middagen. Om hon blir trött senare är ju vandrarhemmet precis mittemot så då får hennes föräldrar natta henne. Kan inte hjälpas. När det gäller den andra näbben hoppas jag att hans farmor och farfar kan hämta honom och vara barnvakt efter vigseln.
  • älskarlivet

    Du citerade mig, men i vårt fall var mina syskonbarn bjudna.


    födelsedagsbrud skrev 2010-03-12 11:35:31 följande:
      HUr gör alla andra med sina syskonbarn undrar jag...är de välkommna...eller räknas de precis som vänners barn??
  • älskarlivet

    Ja, något får man säkert göra avkall, var inte meningen att vara spydig.

    Vårt bröllop kostade 100 000 kr (inkl resa i och för sig), bara maten kostade 42000, vi hade inte haft möjlighet att ha med alla barn för då hade vi inte kunnat bjuda våra kompisar. Våra kompisar är viktigare för oss..


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-12 12:23:06 följande:
    Det här kändes lite onödigt spydigt, men det kan ju vara en misstolkning eftersom det är i textform.Men man kan väl visst ha båda många barn och många vänner utan att för den skull ha gott om pengar. Men man kanske får göra avkall på andra saker då om man vill ha med så många.
  • älskarlivet

    Hade vi inte haft med mina syskonbarn hade inte mina syskon kunnat komma. Sen tycker vi det är skillnad på syskonbarn och kusinbarn.


    Smilla82 skrev 2010-03-12 12:33:10 följande:
    Jag har en hel del syskonbarn och de får verkligen inte vara med. Vi har barnfritt...punkt slut, gäller alla. Varför skulle vi göra undantag för en enbart vissa gäster? Visst finns det säkert gäster som tycker detta är konstigt eller som har svårt med det men isf så får de väl stanna hemma. Visst vill vi att våra vänner skall vara med på festen men vill eller kan de inte lämna sina barn hemma så accepterar vi att gästerna isf stannar hemma och avböjer inbjudan.
  • BlackWIngedAngel

    Men det kan ju finnas andra barn bland vännerna som man också följt hela uppväxten och då blir det ju väldigt mkt en fråga om "pick and choose" vilket gör att folk känner sig förfördelade. Vi har ett par kompisar, de har tvillingpojkar och vi är gudföräldrar till den ene. Men vi är ju inte släkt överhuvudtaget och resultatet om vi skulle bjuda dem och inte andra skulle garanterat bli andra kompisar som undrade över varför deras barn inte fick följa med eller rentav släktingar som sitter och undrar över varför deras syskon fick tacka nej när de inte kunna åka ifrån barnen och andra uppenbarligen fick ta med sig sina.


    scarborough81 skrev 2010-03-12 12:35:28 följande:
    Vi har bjudit syskonbarnen, de är en del av närmaste familjen tyker vi.Man har ju varit med i deras uppväxt hela vägen.
  • BlackWIngedAngel

    Jo det hade förstås varit konstigt att slänga ut henne när hon åkt 125 mil, men å andra sidan kan jag nog inte riktigt förstå varför man har brudnäbbar på ett barnfritt bröllop. Vill man inte ha med barn, så ha inte det, punkt slut så att säga.

    Sedan tänker jag att för de som oroar sig för att barnen ska bli uttråkade, och därför har barnfritt, borde absolut inte ha näbb i alla fall. Risken att de har tråkigt är ju större om det inte finns några andra barn att umgås med på festen.


    Sebastiána skrev 2010-03-12 13:45:17 följande:
    Håller egentligen med, barnfritt är barnfritt. Nu åker vår lilla brudnäbb 125 mil med flyg för att komma till bröllopet så hon kan knappast åka hem efter vigseln. Hon får vara med på middagen. Om hon blir trött senare är ju vandrarhemmet precis mittemot så då får hennes föräldrar natta henne. Kan inte hjälpas. När det gäller den andra näbben hoppas jag att hans farmor och farfar kan hämta honom och vara barnvakt efter vigseln.
  • KatjaB

    Jag tycker inte det är konstigt alls att bjuda med sina egna och syskonens barn. För oss är de ju en del av vår familj och självklara på vår dag. Och jag tror inte heller att någon av våra gäster kommer höja på ögonbrynen för det.

    Tycker det blir lite fånigt att säga att antingen är det barnfritt eller inte, det är ju ungefär som att säga att om inte vi betalar gästernas hotellrum så ska inte heller vi ha ett hotellrum för natten. Inte den bästa liknelsen kanske, men kom inte på något bättre att jämföra med just nu.

    Vi vill ha vårt drömbröllop, med alla de som är viktiga för oss, oavsett ålder. Lokalen lämpar sig inte för många barn som ska undehållas, och visst sjutton är det skillnad på att ha en eller två barn på en fest, än på att ha 25 st. Om vi bjöd med allas barn skulle vi inte bara få välja bort folk som är viktiga för oss att dela den här dagen med, utan också ha en helt annan sorts fest än vad vi tänkt oss. Tanken är väl ändå att ha den dagen man drömmer om, inte den festen som är mest korrekt efter konstens alla regler.

    Alla gör ju som de vill, och det finns mängder med saker som man väljer att göra olika. Det finns de som väljer att bjuda på allt på festen, och de som har kuvertavgift eller betalbar. Också där går åsikterna isär och det finns de som hävdar att bjuder man till bröllop så bjuder man på allt. Och nu kommer vi visserligen själva bjuda på allt till gästerna, men det jag menar är att olika saker är viktiga för olika människor.

Svar på tråden Om barn på bröllop