• BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • BlackWIngedAngel

    Jaha. Fast min poäng var ju att om man bjuder barn som man står riktigt nära och man står riktigt nära någon kompis barn och bjuder dem, så kan ju resultatet bli att ex andra vänner som inte fick ta med sina barn tycka att det känns konstigt att man favoriserar vissa kompisar.


    älskarlivet skrev 2010-03-13 19:53:31 följande:
    Att man kan stå nära sina vänners barn utan att för den sakens skull bjuda med dem!
  • JessicaJnsson

    Ohh, het potatis det här...

    Vi blev bjudna på två bröllop samma sommar som vi fick vår dotter. Båda var barnfria. På det ena bröllopet tyckte dom att ammande barn naturligtvis kunde följa med. Men det andra bröllopet var strikt. Vilket innebar att jag helt enkelt fick pumpa eller stanna hemma.

    Jag förstår att vissa vill ha vuxen fest, man kanske inte har barn själv eller man kanske har barn men äntligen vill få vara vuxen med sina vänner utan att behöva bli avbruten i samtal. Jag kan också förstå att springande och tjoande barn i grupp inte är vad man vill ska överösta alla tal och samtal.
    Jag har däremot svårt att förstå varför inte ammande barn, som man oftast inte lämnar bort, och som faktiskt är väldigt diskreta, inte skulle kunna följa med på festen!? Dom låter väl inte mer än ett gäng uppspelta lite lätt påverkade vuxna...

    Vi har två barn (då 2,5 och 1år) och dom ska naturligtvis vara med på festen. Och många i släkten och bland våra vänner har små barn, och ett par stycken kommer få barn under sommaren.

    Vår lokal gör det möjligt för oss att ha ett separat barnkalas, dit vi hyr in personal. Gästerna som har svårt att ordna barnvakt får möjlighet att lämna in sina barn mot en avgift på 100kr.
    Då är det upp till gästerna att själva avgöra hur dom vill göra.

    Vad gäller alkoholen tycker jag man kan låta föräldrarna avgöra om det känns olämpligt eller inte.
    Jag har hellre med mina nära så länge dom känner att dom vill eller kan stanna, än att säga att dom inte får komma. Men det är bara MIN personliga mening.

    I slutänden är det upp till varje brudpar att bestämma hur dom vill ha det, och det måste ju så klart respekteras.

  • BlackWIngedAngel

    Jag sa inte att jul INTE var en familjehögtid, utan bara att bröllop inte är SOM jul. Jul händer ju varje år och är därav väldigt långt ifrån lika speciellt. Men visst tycker jag att båda är tillfällen som man firar med familjen.

    Sedan tycker jag att jämförelser med gynekologbesök och singstar-kväll med tjejkompisarna känns fånig eftersom det är väldigt långt ifrån diskussionen vi har. Dessa tillfällen har ju absolut ingenting med familjehögtider att göra, vilket var det vi diskuterade innan.

    Jag har inte sagt att du behöver ta med dig folk på allt du gör, eller ta med barn till allt du gör. Det jag diskuterar är bröllop, ett tillfälle när man tillsammans med nära firar att man blir just en familj. Det är knappast jämförbart med ett gynekologbesök.


    Andelle skrev 2010-03-14 00:53:32 följande:
    Om inte jul är en familjehögtid så vet jag inte vad en familjehögtid är tror jag.Vem har sagt något om att välja bort familj? Men än så länge finns det bara ett barn i närmsta familjen och hon kommer bara vara 9 månader när vi gifter oss, tror varken hon kommer minnas vårt bröllop eller ha kul på festen så för att alla ska bli nöjda får hon stanna hemma med barnvakt. Hade hon varit 9 år kanske vi hade övervägt att bjuda henne, men mindre barn än så anser jag mest vara störande i bröllopssammanhang. Kanske borde tillägga att jag inte avskyr barn det minsta, tvärtom är jag den som gärna sitter vid barnbordet om det finns ett sådant men var sak har sin plats. Jag tar inte med min pappa när jag har singstar-kväll med tjejkompisarna eller min lillebror när jag ska till gynekologen heller.
  • BlackWIngedAngel

    Om Ribbing talade om 1800-talet så kan jag naturligtvis inte uttala mig, men annars är det nog mer från umgängeskrets till umgängeskrets än en tidsfråga. I vår släkt har barnen varit med på bröllop under hela 1900-talet i alla fall.


    Heloise skrev 2010-03-13 22:38:03 följande:
    Jag kan faktiskt känna precis tvärtemot det du skriver, allt ska anpassas efter barnen. Naturligtvis ska alla åldrar ha sin plats.Enligt Magdalena Ribbing så är det en "nymodighet" att barn ska följa med på större tillställningar. Jag hörde ett program med henne förra sommaren( då jag gifte mig), hon sa att förut( oklart vad som menades med det)så var det självklart för föräldrarna att barnen skulle stanna hemma, och hade man barn som behövde ammas så tog man med en "barnvakt" och gick ut och ammade när det behövdes. Gick inte det så stannade en eller båda föräldrarna hemma.Nu menar jag inte att det är rätt heller men det är nog inte så att allt var så himla barnvänligt förut.En av orsakerna till att man hör mer gnäll om barn nuförtiden är för att barnen är med mer, vi går ut mer, lunchar på stan, går ut och äter etc.Hitta ett café runt lunch utan 20 barnvagnar, det gör mig inget alls och jag har heller inga problem med att barnen gråter etc, däremot stanna jag kanske inte kvar på det caféet utan tar min latte med mig istället.
  • Heloise

    Jag har svårt att tro att hon syftade på 1800-talet, det var en tjej som ringde in och frågade om man kunde ha ett barnfritt bröllop, och det var som sagt var förra sommaren, det vore ju oprofessionellt att referera till vad som skedde på 1800talet, jag menade snarare,oklart när på den senare halvan av 1900talet.
    Ribbing menade iaf att bröllop "oftast" var barnfria och att man inte alls skulle känna sig illa till mods för att man vill ha en barnfri fest.
    Naturligtvis är det olika mellan olika umgängeskretsar. Men så är det väl med allt.


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-14 10:51:27 följande:
    Om Ribbing talade om 1800-talet så kan jag naturligtvis inte uttala mig, men annars är det nog mer från umgängeskrets till umgängeskrets än en tidsfråga. I vår släkt har barnen varit med på bröllop under hela 1900-talet i alla fall.
  • JustMeAndMyLove

    På vårt bröllop kommer det inte drickas något glas vin bara. Jag vill kunna dricka och ha kul utan att oroa mig för att barn kommer tycka vi är obehagliga.


    älskarlivet skrev 2010-03-13 23:09:35 följande:
    Fast man blir inte full på något glas vin..
  • älskarlivet

    Jag hade oerhört roligt också, men de glas vin jag drack var utslaget på 12 timmar.. Och det kallar jag inte att vara full..
    Mina föräldrar delade alltid en flaska vin till maten på helgerna när jag var liten. De blev aldrig obehagliga..


    JustMeAndMyLove skrev 2010-03-14 11:35:06 följande:
    På vårt bröllop kommer det inte drickas något glas vin bara. Jag vill kunna dricka och ha kul utan att oroa mig för att barn kommer tycka vi är obehagliga.
  • JustMeAndMyLove

    Fast du kan ju inte utgå från dig själv. Om du läser BRIS senaste raport från julen tex så kan du se att otroligt många barn lider när deras föräldrar dricker. För många räcker det gott och väl med några glas vin.

    Se ville jag inte in i nån diskussion om det här, jag står fast vid min åsikt, barn och alkohol går inte ihop och jag kommer aldrig dricka i mina barns närhet när de är små.


    älskarlivet skrev 2010-03-14 11:38:59 följande:
    Jag hade oerhört roligt också, men de glas vin jag drack var utslaget på 12 timmar.. Och det kallar jag inte att vara full..Mina föräldrar delade alltid en flaska vin till maten på helgerna när jag var liten. De blev aldrig obehagliga..
  • älskarlivet

    Nej, det får stå för mig, jag anser att så länge man dricker med måtta är det ingen fara för barnen.

    Jag kan väl visst utgå från mig själv? Jag lärde mig hur man ska handskas med alkohol


    JustMeAndMyLove skrev 2010-03-14 11:50:23 följande:
    Fast du kan ju inte utgå från dig själv. Om du läser BRIS senaste raport från julen tex så kan du se att otroligt många barn lider när deras föräldrar dricker. För många räcker det gott och väl med några glas vin.Se ville jag inte in i nån diskussion om det här, jag står fast vid min åsikt, barn och alkohol går inte ihop och jag kommer aldrig dricka i mina barns närhet när de är små.
  • Rufsas
    älskarlivet skrev 2010-03-14 11:55:50 följande:
    Nej, det får stå för mig, jag anser att så länge man dricker med måtta är det ingen fara för barnen.Jag kan väl visst utgå från mig själv? Jag lärde mig hur man ska handskas med alkohol
    Du måste ju utgå från dina gäster också såklart, eller har ni festen i olika rum? Om du har gäster som du vet kan bli väldigt berusade så handlar det ju helt plötsligt inte bara om dig.
Svar på tråden Om barn på bröllop