• BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • BlackWIngedAngel

    Det låter ju i och för sig hemskt tråkigt med alla dessa bråk och stök.
    Har aldrig upplevt dessa problem personligen dock. Visst låter och leker barn mer än vuxna, det är ju självklart. Och det är väl inte omöjligt att ett spädbarn kan gråta under vigseln så att en förälder måste gå ut, men värre än så har det nog aldrig varit faktiskt.

    Andelle: Nej jag menar inte som jul, utan visst är det något i särklass eftersom det bara ska vara en enda gång. Lite som dop kan man väl säga. För mig är bröllop den dag då man firar att man blir en familj och då känns det självklart för mig att ha familjen runt mig.

  • älskarlivet

    Att man kan stå nära sina vänners barn utan att för den sakens skull bjuda med dem!


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-13 19:43:46 följande:
    Jag är inte riktigt säker på hur det var ett svar på det jag skrev dock.?
  • JustMeAndMyLove

    Vi ska ha alkohol på vårt bröllop och därför får inga barn vara med på festen. I min familj dricker man aldrig kring barn. Jag har aldrig sett min mamma full, mina barn kommer aldrig få se mig full. Det är en ren princip hos mig :)

  • Heloise
    Moirie skrev 2010-03-09 09:00:47 följande:
    Klart att brudparet får bestämma vilka de vill ska komma på bröllopet. Som gäst med barn får man ta ställning till om man vill eller kan fixa barnvakt. Jag kan förstå varför man vill ha barnfritt för även jag har varit på bröllop där barn verkligen stört men på tex vårt eget bröllop funkade det bra med barn. Vad jag kan fundera kring i detta är inte varför man vill ha barnfritt utan varför vi tycks ha blivit så ålderssegregerade numera. Det verkar som det finns lägre tolerans för barn i alla möjliga sammanhang. Att inte barn alltid är välkomna på fester som vuxna ordnar kan ju vara en sak och det kan finnas många goda skäl till att låta barnen stanna hemma, men jag hör mycket gnäll om högljudda barn på bussar, på café osv i alla möjliga sammanhang. Det är som om vi har skapat en vuxenö där bara vuxna inom viss ålder ska ta plats. Barn och gamlingar förvaras helst på annan ort, inte synas eller höras. Alla olika åldrar är ju en del av att vara människa. Kanske beror den här intoleransen för barn på att vi väntar längre med att skaffa barn och tänker att barnfritt är normen?
    Jag kan faktiskt känna precis tvärtemot det du skriver, allt ska anpassas efter barnen. Naturligtvis ska alla åldrar ha sin plats.
    Enligt Magdalena Ribbing så är det en "nymodighet" att barn ska följa med på större tillställningar. Jag hörde ett program med henne förra sommaren( då jag gifte mig), hon sa att förut( oklart vad som menades med det)så var det självklart för föräldrarna att barnen skulle stanna hemma, och hade man barn som behövde ammas så tog man med en "barnvakt" och gick ut och ammade när det behövdes. Gick inte det så stannade en eller båda föräldrarna hemma.
    Nu menar jag inte att det är rätt heller men det är nog inte så att allt var så himla barnvänligt förut.

    En av orsakerna till att man hör mer gnäll om barn nuförtiden är för att barnen är med mer, vi går ut mer, lunchar på stan, går ut och äter etc.

    Hitta ett café runt lunch utan 20 barnvagnar, det gör mig inget alls och jag har heller inga problem med att barnen gråter etc, däremot stanna jag kanske inte kvar på det caféet utan tar min latte med mig istället.
  • älskarlivet

    Fast man blir inte full på något glas vin..


    JustMeAndMyLove skrev 2010-03-13 22:06:12 följande:
    Vi ska ha alkohol på vårt bröllop och därför får inga barn vara med på festen. I min familj dricker man aldrig kring barn. Jag har aldrig sett min mamma full, mina barn kommer aldrig få se mig full. Det är en ren princip hos mig :)
  • scarborough81

    Våra vänner har inga barn, hade de haft hade det kanske varit en annan sak. Men nu har de inte det.


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-13 10:13:59 följande:
    Men det kan ju finnas andra barn bland vännerna som man också följt hela uppväxten och då blir det ju väldigt mkt en fråga om "pick and choose" vilket gör att folk känner sig förfördelade. Vi har ett par kompisar, de har tvillingpojkar och vi är gudföräldrar till den ene. Men vi är ju inte släkt överhuvudtaget och resultatet om vi skulle bjuda dem och inte andra skulle garanterat bli andra kompisar som undrade över varför deras barn inte fick följa med eller rentav släktingar som sitter och undrar över varför deras syskon fick tacka nej när de inte kunna åka ifrån barnen och andra uppenbarligen fick ta med sig sina.
  • Nordson

    För oss var det inte så svårt. Flera av gästerna kommer långväga och har barn som är ganska små/ skulle tycka att det verkligen var supertråkigt att inte få följa med på spännande resa och hälsa på kusinerna.
    Och när några barn får komma så är det ju bara att bjuda in alla. Vi har räknat till 23 barn av 80 gäster och för att vara ärlig så hoppas jag att de flesta som kan skaffa barnvakt gör det för jag tror att de vuxna har en roligare fest helt enkelt om de kan njuta av maten och praten utan splittrad uppmärksamhet.

    Vi har också funderat på att hyra in en barnvakt.
    Vad säger ni, kan man verkligen begära att småbarnsfamiljer som reser 100 mil ska lämna sina barn hemma?

  • Rufsas
    älskarlivet skrev 2010-03-13 23:09:35 följande:
    Fast man blir inte full på något glas vin..
    På vilket bröllop dricks det "något glas vin"? Det är en lång dag med många skål. Det är klart gästerna blir berusade.
  • Andelle
    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-13 19:53:26 följande:
    Andelle: Nej jag menar inte som jul, utan visst är det något i särklass eftersom det bara ska vara en enda gång. Lite som dop kan man väl säga. För mig är bröllop den dag då man firar att man blir en familj och då känns det självklart för mig att ha familjen runt mig.
    Om inte jul är en familjehögtid så vet jag inte vad en familjehögtid är tror jag.

    Vem har sagt något om att välja bort familj? Men än så länge finns det bara ett barn i närmsta familjen och hon kommer bara vara 9 månader när vi gifter oss, tror varken hon kommer minnas vårt bröllop eller ha kul på festen så för att alla ska bli nöjda får hon stanna hemma med barnvakt. Hade hon varit 9 år kanske vi hade övervägt att bjuda henne, men mindre barn än så anser jag mest vara störande i bröllopssammanhang. Kanske borde tillägga att jag inte avskyr barn det minsta, tvärtom är jag den som gärna sitter vid barnbordet om det finns ett sådant men var sak har sin plats. Jag tar inte med min pappa när jag har singstar-kväll med tjejkompisarna eller min lillebror när jag ska till gynekologen heller.
  • älskarlivet

    Fast det är en lång dag med en del glas vin på många timmar. Våra gäster blev inte fulla i alla fall! Sen om man blir lite berusad, men fulla var de minsann inte.


    Rufsas skrev 2010-03-14 00:08:33 följande:
    På vilket bröllop dricks det "något glas vin"? Det är en lång dag med många skål. Det är klart gästerna blir berusade.
Svar på tråden Om barn på bröllop