• BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • VincitOmnia
    Sebastiána skrev 2010-03-10 22:43:18 följande:
    Tycker jag också. Sedan kan det ju hända att barnvakten blir sjuk eller får annat förhinder.
    Och skulle detta inträffa så skulle jag utan problem kunna kontakta ytterliggare fyra personer som jag med gott samvete skulle "våga" släppa min 2: åring till.

    Rör det de äldre barnen så kan jag nog skrapa ihop i alla fall ett tiotal möjliga barnvakter... (med gott samvete).

    Varför göra det svårt när man kan göra det enkelt?!?

    /Johan
  • älskarlivet

    Våra gäster stannade till över midnatt, närmre till 2-3-tiden fastän de hade barn hemma.. På ett bröllop jag var på, där barn var med, gick gästerna vid 22-tiden..


    Skuggan skrev 2010-03-10 22:24:53 följande:
    Resesäng, sova i vagnen, madrasser på golvet....Det problemet kan ju uppstå ändå, om familjen bor nära. Man kanske åker hem tidigt för att man inte vill lämna sitt barn med barnvakten för länge.
  • FruStolpe
    Andelle skrev 2010-03-10 20:17:20 följande:
    Jävligt ego skulle jag tro ;)Hela bröllopskarusellen är ju så ego det kan bli.Jag vet vad en inbjudan är och om gäster skulle känna sig tvingade att tacka ja kan man väl lika gärna vara utan dem. Men att tacka nej som principsak eller markering för att ens barn inte är bjudna känns bara så märkligt. Har man ingen möjlighet till barnvakt är det såklart en annan sak. Men om det bara är för att man inte är nöjd med arrangemanget känns det lite barnsligt, pun intended.Jag undrar om folk blir lika sura om tillställningen i fråga hade varit en begravning, även där brukar barn vara oönskade, skulle ni ifrågasätta det beslutet oxå?
    Jag kan bara tala för mig själv, men det bröllopet vi tackade nej till var inte som en "principsak".
    Mina föräldrar var bortresta, och svärmor och svärfar kunde inte heller. Nån annan barnvakt kunde vi inte ha eftersom vår äldsta har diabetes. Så min mamma och min svärmor var de enda som var skolade till att ge sprutor. Sen hade vi också en bebis på några veckor då som jag vägrade lämna.
  • BlackWIngedAngel

    Jag får uppfattningen att det har mer med umgängeskrets att göra, än i vilken tid man är född. Alla verkar inte ha fått följa med som barn här heller.


    FruStolpe skrev 2010-03-10 15:06:50 följande:
    Äntligen nån som tänker precis som jag. Har funderat på precis samma som du TS. Och att när jag var liten så var det så otroligt roligt att vara med på fester...på den tiden var barnen med. Ingen som tyckte det var konstigt, jobbigt eller nåt fel på det. Jag har massor med minnen från olika fester jag var med på, och nya vänner man träffade. Synd att dagens barn inte ska få vara med om sånt. Världen har blivit allt underlig.Och tror nu inte att det är JAG själv som tycker att "ingen tyckte det var konstigt, jobbigt eller nåt fel" med att ha barnen med. För det är faktiskt mina föräldrar och deras vänner som diskuterat den saken. Och jag håller med dem...alla är så märkvärdiga med sitt eget idag.
  • BlackWIngedAngel

    Förmodligen hade de inte kunnat gå alls då.


    VincitOmnia skrev 2010-03-10 22:36:21 följande:
    Om familjen bor nära och måste avvika så kan man ju fråga sig hur de hade gjort om de INTE hade bott nära?!?
  • BlackWIngedAngel

    Det är väl inte fullt så enkelt för alla.


    VincitOmnia skrev 2010-03-10 22:58:18 följande:
    Och skulle detta inträffa så skulle jag utan problem kunna kontakta ytterliggare fyra personer som jag med gott samvete skulle "våga" släppa min 2: åring till.Rör det de äldre barnen så kan jag nog skrapa ihop i alla fall ett tiotal möjliga barnvakter... (med gott samvete).Varför göra det svårt när man kan göra det enkelt?!?/Johan
  • VincitOmnia

    Nej, självklart har vi alla olika familje och vänkretssituationer. Det kan finnas olika anledningar till att man inte har ett så stort utbud på barnvakter, men det var just därför jag påtalade att jag faktiskt skullle kunna hitta ett stort antal barnvakter utan problem. Min mening med det var att då borde förhoppningsvis de flesta kunna skrapa fram 1 barnvakt som inte är upptagen med något annat.

    /Johan


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-11 07:23:25 följande:
    Det är väl inte fullt så enkelt för alla.
  • Skuggan

    Det jag vänder mig mot är resonemanget. "Jag kan lämna mina barn hos barnbakt alltså kan andra också göra det". Så funkar det inte.

    Det kan visst finnas anledningar i olika familjer till att man inte vill dela på sig, till att man inte kan lämna barn hos barnvakt och att som brudpar då gå i gång och se det som en personlig skymf är bara fånigt och egocentriskt.

    Vissa barn mår inte bra hos barnvakt. Hur långt i förväg man än planerar. Vissa familjer har inte barnvakt att tillgå. Vissa föräldrar har en så tuff hemsituation att man inte vill dela på sig, även om det finns andra familjer som gör så jämt. Det är fortfarande inte en markering mot brudparet utan en sitauation som den familjen måste hantera.

    Jag är ledsen, men ibland måste man försöka tänka lite nyanserat.

    Å självklart är det så att alla lokaler inte passar för sovande barn. Kan man då inte lämna barnen hos barnvakt, ja då måste mna ju stanna hemma.

    Personligen har jag, som sagt, inga problem med att lämna dottern till barnvakt om det krävs. Det tom riktigt skönt att gå ut ibland utan barn. Men jag kan ändå se sitauationer då det kunde vara annorlunda för oss, eller att det finns familjer som inte kan göra lika dant.

    En sån sits är att vi har 1 barnvakt som dotter är trygg med. Hon bor några timmars resa härifrån. Hon är reumatiker och kan med kort varsel behöva ställa in. Vad gör vi då? Vi tar med dottern eller stannar hemma. Så grattis till dig som lätt kan skrapa ihop 4-5 barnvakter. Ta vara på dem, de är guld värda. Men alla har det inte lika bra.

  • KatjaB

    nja fast alla har ju faktiskt inte så många att tillgå, vi har också turen att ha många barnvakter, men de flesta är släktingar. visst kan vi, om det skulle vara så att vi långt innan vet att ingen av dessa skulle kunna välja någon annan vän till oss, men då är det tal om över en kväll, inte över natten.

    Det krävs mer planering för att ha en barnvakt en längre stund, inte för att jag inte litar på våra vänner och att de skulle klara av att ta hand om våra barn, men det finns ju en första gången för allt och jag skulle vilja att den personen hade i så fall varit barnvakt fler gånger så man vet att det funkar.


    VincitOmnia skrev 2010-03-10 22:58:18 följande:
    Och skulle detta inträffa så skulle jag utan problem kunna kontakta ytterliggare fyra personer som jag med gott samvete skulle "våga" släppa min 2: åring till.Rör det de äldre barnen så kan jag nog skrapa ihop i alla fall ett tiotal möjliga barnvakter... (med gott samvete).Varför göra det svårt när man kan göra det enkelt?!?/Johan
  • uppochhoppa

    Helt seriöst, att vara hos barnvakt hos en nära vän eller släkting ett dygn ( om nära vänners bröllop är på annan ort) har väl sällan skadat ett litet barn, även om det skriker?

    Barn som kan kommunicera och förstå brukar väl normalt känna sig trygga med de de träffat flera gånger och man behöver inte utgöra det som en fråga om ett barndomstrauma att vara ifrån sina föräldrar ett dygn när de är bjudna på bröllop!

Svar på tråden Om barn på bröllop