Tänkte lite kort redogöra för en fantastisk kväll på Operakällaren, som var en födelsdagsöverraskning från min make.
Förutom den helt fantastiska miljön med högt i tak, runda bord och tända ljus på borden så fick vi en fantastisk mat och vinupplevelse och då framför allt vinupplevelse. Skriver därför ned menyn med mina egna kommentarer till.
Tempererad sallad på citrus och fänkål med marulksconfit i vårgrönt med avokado, emulgerat ostron och ängsyra - Sancerre 2005 Dominique Roger, Loire Frankrike - denna lilla starters smakade vår, grönt och ängar och passade perfekt ihop med den krispiga Sancerre. Sancerre har under vintern blivit ett av våra favoritviner hemma.
Lättstekta havskräftsstjärtar "Escabèche provencal" med karmelliserad och rå vit sparris smat blodapelsinsyrad korianderdressing - Gaisber Riesling 2002, Wingut Hirsch, Kamptal, Niederöstereich, Österrike - när vi fick in denna rätt så kändes som åhhhh... det här blir bara bättre. Rieslingen passade väl till och var något fylligare/sötare än Sancerre men hade samtidigt inte tappat sin fräschör. Den var helt himmelsk och blev en av två favoriter under kvällen.
Lamm bogen bräserad i sin sky, ramlökspuré och getmjölkscrème - Beaune Blanc 2006, Domaine de la Vougeraie, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike - och ändå bättre blev det! Den här smakbiten fullkomligt exploderade i munnen på mig och tillsammans med Bourgogne blev det verkligen fulländat. Tänk att lamm och Bourgogne kunde smaka bra tillsammans!
Röding från Jämtland "33 grader" med torkad oliv och saradellnougatine, serveras med barigoulebräserade kronärtskockor - Cuvée Alexandre Chardonnay 2005, Casa Lapostolle, Atalayas Vineyard, Casablanca Valley, Chile - här ville sommeliern att vi skulle få känna skillnaden från en Chardonnay (Bourgogne som vi drack precis innan) till denna. Den här från Chile var mycket fylligare och oljigare.
Lammnacke à la "Rossini" med bräckt gåslever från frigående gäss, Gotlandstryffel och vinägrett på det rostade fettet med fyra sorters peppar - Caus Lubis 1994, Can Ráfols dels Cause, Penèdes, Spanien - smaksensation efter smaksensation. Ett fantastiskt vin till en fantastisk mat.
Ytterfilén med rökt paprika viennoise, pommes dauphinoise och rostad löksky - Château Gaxin 1995, Pomerol, Bordeaux, Frankrike - och här kommer ett av våra absoluta favoritdistrikt i Bordeaux, Pomerol! Detta vin var absolut inte ett undantag utan ett av de bästa viner vi druckit.
Créme på Brillat-Savarin med gelé på fikon och portivnsglass - Recioto della Valpolicella Classico 2006, Tommaso Bussola, Veneto, Italien - minnet från Pomerolen ligger kvar på näthinnan och visst är en Valpolicella aldrig fel men vi smuttar fortfarande på det förra glaset efter att ha fått lite påfyllning.
Rabarerchiboust i hallon och Rieslinggelé med fläderblomssorbet - Riesling Eiswin 2007, Johann Geil, Rheinhessen, Tyskland - en söt och härligt dessertvin till den vackra och goda desserten.
Vi blev sista paret ut och efter att ha pratat en hel del med vår urtrevliga sommelier (som liksom mig hade sin födelsedag igår) så visade han oss vinkällaren.
Det här tillhör en av våra bästa smak och framför allt vinupplevelser.