• Lapinette

    Nästa anhalt ...

    Då är det dags igen! Vart går nästa resa? Kanske till en liten stuga på den svenska landsbygden, en helg fylld med vänner, god mat och gott vin eller blir det safari i Sydafrika? Vilket som så följs vi åt här och ger varandra tips och idéer som förgyller vår tillvaro.

    Har lagt ned några av våra gamla trådar här. Ibland behöver man ju gå tillbaka och kopiera lite tips.

    Kläder safari: www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2036077.html
    All around the world: www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2212224.html
    Been there, done that: www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2372831.html
    En värld full av möjligheter: www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m2532440.html
    Restråden som aldrig tar slut:
    www.brollopstorget.se/Forum-1-6/m3208871.html

  • Svar på tråden Nästa anhalt ...
  • Ab fab

    maken här önskar sig en sabel i födelsedagspresent så han kan lära sig sabrera....

  • Lapinette

    Tänkte lite kort redogöra för en fantastisk kväll på Operakällaren, som var en födelsdagsöverraskning från min make.

    Förutom den helt fantastiska miljön med högt i tak, runda bord och tända ljus på borden så fick vi en fantastisk mat och vinupplevelse och då framför allt vinupplevelse. Skriver därför ned menyn med mina egna kommentarer till.

    Tempererad sallad på citrus och fänkål med marulksconfit i vårgrönt med avokado, emulgerat ostron och ängsyra - Sancerre 2005 Dominique Roger, Loire Frankrike - denna lilla starters smakade vår, grönt och ängar och passade perfekt ihop med den krispiga Sancerre. Sancerre har under vintern blivit ett av våra favoritviner hemma.

    Lättstekta havskräftsstjärtar "Escabèche provencal" med karmelliserad och rå vit sparris smat blodapelsinsyrad korianderdressing - Gaisber Riesling 2002, Wingut Hirsch, Kamptal, Niederöstereich, Österrike - när vi fick in denna rätt så kändes som åhhhh... det här blir bara bättre. Rieslingen passade väl till och var något fylligare/sötare än Sancerre men hade samtidigt inte tappat sin fräschör. Den var helt himmelsk och blev en av två favoriter under kvällen.

    Lamm bogen bräserad i sin sky, ramlökspuré och getmjölkscrème - Beaune Blanc 2006, Domaine de la Vougeraie, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike - och ändå bättre blev det! Den här smakbiten fullkomligt exploderade i munnen på mig och tillsammans med Bourgogne blev det verkligen fulländat. Tänk att lamm och Bourgogne kunde smaka bra tillsammans!

    Röding från Jämtland "33 grader" med torkad oliv och saradellnougatine, serveras med barigoulebräserade kronärtskockor - Cuvée Alexandre Chardonnay 2005, Casa Lapostolle, Atalayas Vineyard, Casablanca Valley, Chile - här ville sommeliern att vi skulle få känna skillnaden från en Chardonnay (Bourgogne som vi drack precis innan) till denna. Den här från Chile var mycket fylligare och oljigare.

    Lammnacke à la "Rossini" med bräckt gåslever från frigående gäss, Gotlandstryffel och vinägrett på det rostade fettet med fyra sorters peppar - Caus Lubis 1994, Can Ráfols dels Cause, Penèdes, Spanien - smaksensation efter smaksensation. Ett fantastiskt vin till en fantastisk mat.

    Ytterfilén med rökt paprika viennoise, pommes dauphinoise och rostad löksky - Château Gaxin 1995, Pomerol, Bordeaux, Frankrike - och här kommer ett av våra absoluta favoritdistrikt i Bordeaux, Pomerol! Detta vin var absolut inte ett undantag utan ett av de bästa viner vi druckit.

    Créme på Brillat-Savarin med gelé på fikon och portivnsglass - Recioto della Valpolicella Classico 2006, Tommaso Bussola, Veneto, Italien - minnet från Pomerolen ligger kvar på näthinnan och visst är en Valpolicella aldrig fel men vi smuttar fortfarande på det förra glaset efter att ha fått lite påfyllning.

    Rabarerchiboust i hallon och Rieslinggelé med fläderblomssorbet - Riesling Eiswin 2007, Johann Geil, Rheinhessen, Tyskland - en söt och härligt dessertvin till den vackra och goda desserten.

    Vi blev sista paret ut och efter att ha pratat en hel del med vår urtrevliga sommelier (som liksom mig hade sin födelsedag igår) så visade han oss vinkällaren.

    Det här tillhör en av våra bästa smak och framför allt vinupplevelser.

  • Ab fab

    Vilken måltid. Vilken härlig läsning. Min frukostmacka med skinka och gurka kändes lite bortkommen i sammanhanget*s*

  • Lapinette

    Ska kanske tillägga att temat på menyn var vårmeny med svenskt lamm ... och jag som under min "ungdom" alltid fått för mig att jag inte gillar lamm. Tänk så fel man kan ha!

  • Tinga

    Ab fab & Lappis - oh, vilka mat- och drycknjutningar ni beskriver. Jättehärlig läsning! Och Lappis - det var ingen dålig födelsedagspresent. Grattis i efterskott!

  • Tinga

    Idag har vi ägnat en del tid åt att kolla upp olika alternativ för vår semester i sommar. I eftermiddags preliminärbokade vi flygbiljetter ToR New York, till det facila priset av 18 000.- för oss alla fyra, men på väg hem började vi fundera över om det verkligen är värt de här pengarna för att åka just till den nordöstra delen av USA (vi var dessutom i NY 2005). Efter lite funderande och diskuterande hit och dit har vi nog kommit fram till att vi nog hellre håller oss i Europa istället (många "nog" blir det! ).

    Den rutt vi just nu funderar på är att ta färjan över till England från Esbjerg och sen spendera tre nätter i krokarna av Brighton och sen ytterligare tre nätter kring Plymouth och därefter ta färjan över till norra Frankrike, där vi tänkte hyra ett hus i en vecka, innan vi bilar hem till Sverige.

    Vad tror ni om en sådan rutt? Vi känner inte att det blir ett "andrahandsalternativ", utan det är resmål vi har tänkt oss att besöka någon gång oavsett. Södra England har jag drömt om i säkert 10 år, men det har aldrig blivit av. Någon som har bra tips på var man kan bo längs franska kanalkusten? Vi vill gärna bo på samma ställe i en vecka, för att slippa packa upp och ner femtioelva gånger, men samtidigt ha möjlighet att göra intressanta upplevelser, varvat med besök på stranden.

  • Lapinette

    Tinga - tycker den rutten låter helt förträfflig! Har sparat en artikel om byar i södra England för att en dag kanske själv göra denna rutt.

  • Mrs  B

    Tinga
    Åkte på språkresa till Brighton i tre veckor och gillade stan, särskilt den stora piren där vi var varje kväll och gick runt. Finns mycket att se.....
    Kan plocka fram mina papper och foto om du är intresserad av att höra mer.

    Här blir det bilsemester i Sverige.

  • Tinga

    Nu har vi bestämt oss - det blir en roadtrip i Europa i sommar. Vi bokade biljett Esbjerg-Harwich idag. Känns bra att beslutet nu är fattat, så att vi slipper fundera mer på vad vi ska göra i sommar. Den 13 juli bär det av.

    Mrs B - om ni hade några särskilda smultronställen får du gärna tipsa om dem.

  • Lapinette

    Tinga - vet inte hur långt söderöver ni hade planerat att åka men jag letade fram artikeln som är på 3-4 sidor om Cornwall dvs verkligen Englands sydspets. Har rensat bland alla researtiklar jag sparat genom åren men den här är en av dem jag sparat då jag tyckte det verkade så himla trevligt. Säg till om vill att jag ska kopiera och skicka den till dig. Den har några år på nacken men en del tips är säkert desamma även idag. Ställen den tar upp är bl a Boscastle, Tintagel, Port Isaac, Port Gaverne, Padstow, Watergate Bay, St Just, St Mawes, Marazion ... Sen kan jag rekommendera ett stopp på Jersey om ni tänkte åka över till Frankrike. Hamnade på Jersey när jag var ute och tågluffade i min ungdom (det regnade konstant i Italien så vi drog norröver) och det är verkligen supermysigt! Kan varmt rekommendera Jersey.

Svar på tråden Nästa anhalt ...