• BlackWIngedAngel

    Om barn på bröllop

    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.
    Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.

    Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas.

    Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.

  • Svar på tråden Om barn på bröllop
  • Korallbruden

    Vi tänkte så här:

    80-100 av våra vuxna vänner skulle innebära minst 40-50 barn i åldrarna 2-5 år. Hur länge orkar en normal förälder ha ett vanligt barnkalas? 2-3 timmar? 50 barn i den åldern i samma rum i 5 timmar sittandes still utan skrik och bus, går det? Knappast... skulle vi göra årets barnakalas? Troligen... Hade någon kunnat koppla av och föra en normal vuxen konversation? Knappast... Är det det som vi vill lägga sparpengarna på?

    Vi blev bjudna till ett bröllop där alla barn var mer en välkomna. Det var en super trevlig eftermiddag med familjelekar och roligheter. Förrätten var också lugn men sedan utvecklade det sig till det tråkigaste bröllop jag varit på... varmrätten han knappt serverats förrän alla föräldrar var uppe och sprang med/efter sin "underverk" och varje startad konversation fick ett snabbt avslut efter det hunnit en mening... Halvvägs in i varmrätten så satt vi i snitt 2-3 personer vid bord för 8 gäster. Lagom till efterrätten så fick barnen partytutor och då kunde ingen höra något av vad någon sa. Det var bara att lägga ned talen. Är en sådan kväll värd 100.000 kr?

    Vi vill inte ha ett stort ego bröllop MEN vad vi önskar oss är en vuxen kväll där det går att prata med varandra utan att konstant behöva oroa sig för vad 40-50 barn kan hitta på

  • älskarlivet

    För oss var valet enkelt! Vi kunde inte ha med hela släktens barn (dvs min släkts barn eftersom min man inte har någon släkt alls) för då hade vi inte kunnat bjuda några vänner! Vi ville hellre ha våra vänner där än en massa kusinbarn!


    BlackWIngedAngel skrev 2010-03-08 23:58:56 följande:
    Nu kommer det säkerligen bli några upprörda röster kring detta, men jag skriver ändå, för jag förstår faktiskt inte varför man förbjuder barn på bröllop.Man hävdar att man bara vill ha vuxna med, därför att barn inte har roligt på bröllop. För mig känns det hela bara som en ursäkt att hålla antalet gäster nere en aning. Om de gäster ni bjuder nu ÄR vuxna människor, vem skulle göra bedömningen om deras barn skulle tycka om bröllop, mer korrekt än deras egna, vuxna, kloka föräldrar. För om man bestämmer att de inte är vuxna nog att fatta det beslutet, så är ju inte de heller vuxna nog att komma på bröllopet då?.Det enda som ter sig än mer märkligt för mig är de som bjuder barnen till ceremonin, men inte till kalaset. Jag vet åtminstone INGA barn som tycker att gudtjänster är roligare än kalas och då tillhörde jag ändå själv de barn som tyckte det var roligt att vara i kyrkan. Men inte roligare än kalas. Nej, jag har många roliga minnen från när jag barn och var med mina föräldrar på kalas. Och visst finns det barn som inte trivs på bröllop. Faktum är att jag känner ett par som har en son som inte klarar av stora kalas utan att bli arg eller liknande. Men eftersom föräldrarna är just VUXNA människor så är de naturligtvis medvetna om detta och fullt kapabla att fatta beslutet att lämna honom med barnvakt, utan att jag behöver tala om det för dem.
  • BrideBecks

    Vi väljer att inte ha barn av två anledningar;
    - Helt ärligt kan jag stå för att det är av ekonomiska skäl. Skulle alla barn komma också skulle vi få öka gästlistan med det dubbla vilket innebär en högre kostnad för mat etc (även om de äter mindre än vuxna). Vi har en tajt budget och vi skulle helt enkelt inte ha råd med fler.
    - Personligen vill jag fira min bröllopsdag barnfritt och det har absolut inget med att göra att jag inte gillar barn, utan för att det blir smidigare så, mindre spring, föräldrarna slipper hålla koll på var sina barn håller på med etc. Många av våra inbjudna gäster har sagt att de tycker det är skönt att få en barnfri kväll och umgås med vuxna vänner. Vi vill helt enkelt ha en vuxenfest. Det är möjligt att jag tyckt annorlunda om jag haft egna barn, men nu är jag av denna åsikt och jag har inte mött några negativa reaktioner på det från mina vänner och släkt.

  • Oktoberbrud2010

    Nu har vi ett bröllop som är uppdelat i 2 delar, den första delen är själva vigseln, och sedan en sopplunch och kaffe med tårta. På den delen är det fritt fram för våra vänner att ta med sina barn. Hela tillställningen är dessutom alkoholfri.

    Men sen tänkte vi ha en helt vanlig fest hemma hos oss på kvällen, och då kommer vi begära att de av våra vänner som har barn (en minoritet) lämnar dem hemma. I det här fallet så struntar vi i vad våra vänner tycker eller vad de anser är ok för just sina barn. På en fest vi anordnar där det serveras alkohol vill vi personligen inte ha med barn. Hade vi haft egna barn så hade vi lämnat dem hos en barnvakt. Vi har båda jobbiga minnen från barndomen där personer vi känt/varit närstående har druckit alkohol, inte så mycket att de varit dräggfulla, men ändå påverkade. Vi vill inte utsätta barn för det, oavsett vad deras föräldrar själva tycker!

    Dessutom vet jag precis hur det är när vi besöker våra kompisar som har 3 ljuvliga barn, den äldste fyllde precis 6 år. Det är jättekul att träffa hela familjen, men vill jag få prata med min väninna så fungerar det bäst om vi träffas utan barn. För annars blir vi ju konstant avbrutna av att något av hennes barn vill henne något. Plus att hon hela tiden måste ha minst halva sin uppmärksamhet riktad mot barnen så att de inte gör nåt de inte borde...

    Men det är vår lösning och det kommer fungera för oss och våra vänner. Sen är det fritt fram för våra vänner att välja att avstå från festen på kvällen om de känner att deras barn är för små för barnvakt. Likväl som det är ok om det är några som inte vill gå på vigseln men gärna kommer på festen...

    Sen tycker jag personligen att det alltid är upp till den som bjuder in till fest att välja vilka man vill bjuda och vilket stuk man vill ha på festen. Oc jag tycker det är ok, oavsett vad man har för motiv bakom. Tycker dock det är lite trist med folk som ifrågasätter vad andra väljer att göra, och anklagar dem för att ha andra dolda motiv... Så länge besluten man fattar inte skadar någon annan, så tycker jag det är så mycket roligare när folk väljer att göra på sitt sätt så att inte alla gör likadant...

  • Moirie

    Klart att brudparet får bestämma vilka de vill ska komma på bröllopet. Som gäst med barn får man ta ställning till om man vill eller kan fixa barnvakt. Jag kan förstå varför man vill ha barnfritt för även jag har varit på bröllop där barn verkligen stört men på tex vårt eget bröllop funkade det bra med barn.

    Vad jag kan fundera kring i detta är inte varför man vill ha barnfritt utan varför vi tycks ha blivit så ålderssegregerade numera. Det verkar som det finns lägre tolerans för barn i alla möjliga sammanhang. Att inte barn alltid är välkomna på fester som vuxna ordnar kan ju vara en sak och det kan finnas många goda skäl till att låta barnen stanna hemma, men jag hör mycket gnäll om högljudda barn på bussar, på café osv i alla möjliga sammanhang. Det är som om vi har skapat en vuxenö där bara vuxna inom viss ålder ska ta plats. Barn och gamlingar förvaras helst på annan ort, inte synas eller höras. Alla olika åldrar är ju en del av att vara människa. Kanske beror den här intoleransen för barn på att vi väntar längre med att skaffa barn och tänker att barnfritt är normen?

  • Oktoberbrud2010

    Jag tror du kan ha delvis rätt Moirie, intoleransen har ökat, säkert av anledninger du skrivit.

    Men tyvärr tror jag också att det delvis beror på att ungar är mer högljudda och bråkiga idag än förr, på grund av att deras föräldrar är så konflikträdda att de låter barnen härja fritt.

    Själv blir jag sällan irriterad på barnen, utan på de vuxna som låter dem hållas trots att de stör andra. Jag har sett barn ha sönder växter i vårdcentralens väntrum medan deras mamma ointresserat tittat på utan att ens milt be dem att sluta.

    Jag personligen är oerhört trött på slappa föräldrar... barnen kan jag dock inte bli sur på. Det är inte deras fel att de har föräldrar eller andra vuxna som inte vågar sätta gränser!

  • Duchess

    Klokt sagt! Det är föräldrarna som är problemet - inte barnen. Fri uppfostran (eller rättare sagt ingen uppfostran alls) tror jag är illa både för barnet och omgivningen.

    När det gäller barn på caféer och restauranger tycker jag att allt beror på sammanhanget. Äter jag på McDonalds så får jag såklart räkna med att det finns massor av barn där som både springer och stojjar. Det tycker jag också att barn kan få göra på McDonalds. Om jag däremot bokar bord på en jättefin restaurang för 1000 kr/kuvertet för att fira min bröllopsdag, då vill jag faktiskt inte ha barn som skriker och springer runt i lokalen. Var sak har sin tid och plats, helt enkelt.


    Oktoberbrud2010 skrev 2010-03-09 09:09:17 följande:
    Jag tror du kan ha delvis rätt Moirie, intoleransen har ökat, säkert av anledninger du skrivit. Men tyvärr tror jag också att det delvis beror på att ungar är mer högljudda och bråkiga idag än förr, på grund av att deras föräldrar är så konflikträdda att de låter barnen härja fritt. Själv blir jag sällan irriterad på barnen, utan på de vuxna som låter dem hållas trots att de stör andra. Jag har sett barn ha sönder växter i vårdcentralens väntrum medan deras mamma ointresserat tittat på utan att ens milt be dem att sluta. Jag personligen är oerhört trött på slappa föräldrar... barnen kan jag dock inte bli sur på. Det är inte deras fel att de har föräldrar eller andra vuxna som inte vågar sätta gränser!
  • CeKe

    har inte läst alla svar.. Men jag förstår istället inte varför man bjuder med barn på en bröllopsfest, om det är alkohol med i spelet..

    Jag menar, de flesta skulle förhoppningsvis aldrig komma på tanken att bjuda med barn på en förfest innan krogen? Det är ju lite samma sak som en bröllopsfest.. Vuxna som sitter och gör vuxengrejer: äter, dricker, skålar etc och som barn inte ska behöva vara del av.

  • Iselle

    Vi har bjudit barn till vårt bröllop, men kommer att ha en barnvakt på plats. Detta är både för barnens skull och för de vuxnas. Vi vill att alla våra vänner ska kunna närvara oavsett om de kan få barnvakt eller inte. Själv skulle jag aldrig ta med vår son på bröllop. Ett bröllop är inget kalas utan oftast en lång middag på 3-4 timmar. Det orkar de fllesta barn inte med. Det hålls ta på tal som för barn är riktigt tråkiga, men då man ändå måste vara tyst för att inte störa de andra gästerna. Alternativet är att jag som förälder går ut och leker med honom, men vad är då visen att gå på bröllop? Nej, jag tror att han har det betydlige roligare med mormor. Nu har inte alla släkt eller vänner som de kan lämna barnen till, så då har vi löst det med att ha ett extra rum i festlokalen där det kommer att finnas en barnvakt som kan hämta föräldrarna vid behov. Jag förstår dock inte hur man kan bli upprörd över att ens barn inte får följa med på bröllop. Det är upp till brudparet att bestämma och jag anser att de har rätt till en dag som blir precis som de vill ha den.

  • Sebastiána

    De nyårsfester jag varit på har alla varit barnfria (utom en gång när ett barn som ammades var med). Det har aldrig stått i någon inbjudan utan alla har tyckt att det var självklart att skaffa barnvakt. De ville vara på en vuxenfest med sina vänner. Varför kan inte bröllop ses lika mycket som en vuxenfest?

    Om vi skulle bjuda alla vänners och släktingars barn skulle det bli 50 vuxna och nästan lika många barn! Alla de inbjudna har inte barn under 15 men de som har har 2-3 stycken.

    På festen kommer det att bli lite pub-liknande. Jag hoppas verkligen inte att folk blir dyngfulla men ändå. Å andra sidan, om det springer omkring 40 övertrötta barn på festen kanske folk dricker mindre men lite av partystämningen försvinner nog också.

Svar på tråden Om barn på bröllop